АНАЛІТИКА

Озвучено оновлені ціни на моркву в Україні

08.03.2024 08:04
1

В Україні вже другий тиждень поспіль спостерігається зниження відпускних цін на моркву, повідомляють аналітики проєкту EastFruit, пише agronews.ua.

Причиною такої ситуації, на думку експертів, стала доволі тепла погода, що, своєю чергою, сприяє погіршенню якості цієї продукції в сховищах місцевих виробників. У підсумку фермери прагнуть якнайшвидше реалізувати моркву середньої та низької якості, що не може не позначатися на ціновій ситуації в цьому сегменті ринку.

На сьогодні оптові партії моркви надходять у продаж по 6-9 грн/кг ($0,16-0,24/кг), що в середньому на 12% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Знижувальний ціновий тренд у даному сегменті аграрії пов’язують зі збільшенням пропозиції моркви на ринку, оскільки ті господарства, які раніше утримувалися від продажів, наразі активно розпродають наявні обсяги.

При цьому на ринку продовжують бути присутніми великі обсяги некондиційних коренеплодів, що також чинить тиск на ціни, навіть якщо йдеться про продукцію високої якості.

Варто зазначити, що наразі цінники на моркву в Україні вже в середньому на 76% нижчі, ніж на початку березня 2023 року. На додаток, нинішні ціни вже нижчі за показники на початок березня 2022 року.

Якщо розглядати ситуацію на ринку моркви серед країн регіону моніторингу проєкту EastFruit, то ціни на моркву в Україні сьогодні більш ніж у 2 рази нижчі, ніж у Польщі, та практично у 2 рази нижчі, ніж у Молдові. На думку експертів, якщо негативні тенденції в сегменті цих коренеплодів матимуть місце і надалі, не виключено, що моркву в Україні продаватимуть дешевше, ніж у деяких східних країнах регіону.



Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: