АНАЛІТИКА

Озвучено оновлені ціни на кукурудзу та пшеницю

23.12.2022 10:15
grains-fur

З початку грудня спостерігається зниження цін попиту на українську кукурудзу і пшеницю із поставкою до західних кордонів на більшості напрямків та портів Європи, про що повідомила керівниця відділу зернових то олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська, пише аgronews.ua.

Вона зазначила, що ситуація з експортом ускладнилась як на тлі перебоїв з електропостачанням, так і внаслідок зниження активності роботи європейських компаній через тривалі святкові канікули та вихідні в Європі, що негативно позначається на ефективності опрацювання вантажів.

«Вплив мали незмінні чинники тиску внутрішньої кон’юнктури, дорога й перевантажена логістика, а також зниження світових котирувань (особливо на біржі Euronext). Це дещо нівелювалося скороченням пропозиції, складнощами у роботі елеваторів і, відповідно, підробіткою вологої кукурудзи. Деяку підтримку надавали перспективи скорочення агровиробництва в Україні наступного сезону, а також доволі складне становище аграріїв на тлі зростання собівартості вирощування всіх без винятку культур. Більш суттєве зниження цін обмежувалося зниженням USDA оцінки світового виробництва пшениці та кукурудзи в 2022/23 МР (останньої у першу чергу за рахунок України – з 31,5 до 27 млн тонн», – розповіла експертка.

Пані Танська додала, що ще понад 30% української кукурудзи лишається незібраними в полях, що викликає побоювання щодо зниження її якісних характеристик. Тиск на ціни надалі чинив активний експорт бразильської кукурудзи, але підтримку надавало подальше погіршення перспективи врожаю пшениці та кукурудзи в Аргентині внаслідок найбільшої посухи за десятиліття.

За підсумками минулого тижня ціни попиту на кукурудзу на кордоні з Польщею, Словаччиною та Румунією з поставкою у січні-лютому знизилися до 190-215 EUR/т DAP і лише з Угорщиною – сягали 230 EUR/т DAP. Ціни попиту в румунських портах Констанца та Дорнешть на продовольчу пшеницю залишалися під тиском, але істотних змін не зазнали й здебільшого становили 290-300 і 245-255 EUR/т DAP, а на кукурудзу – 265-280 і 220-230 EUR/т DAP.

«Поточного тижня фіксується збереження знижувального тренду на тлі помірного попиту. Наприклад, пшениця з високим протеїном користується попитом переважно лише у країн Балтії», – зауважила експертка.



Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: