ВАЖЛИВО

Озвучено найгостріші проблеми, що турбують фермерів в Україні

13.03.2023 15:15
1b99993a-ffdc-4808-9631-41b6e8089578

Виклики, з якими стикаються фермери сьогодні потребують спільного вирішення.  Держава, бізнес, фермери, банки, громадські спілки та інші зацікавлені сторони – повинні об’єднувати зусилля для забезпечення сталого та безпечного майбутнього. Які наразі найболючіші теми для фермерів та як громадська спілка Всеукраїнський Конгрес Фермерів відстоює інтереси аграріїв розповів заступник голови ВКФ Григорій Шамрицький під час фермерського зльоту «Кооперація на 360°, пише agronews.ua.

«Наразі аграріям необхідно змінюватись. Звести до мінімуму затратну частину і стати максимально ефективними. Потрібно йти в переробку, в тваринництво, в різні варіанти доданої вартості», – зазначив Григорій Шамрицький.

Він закликав до співпраці та підтримки малих аграріїв, що є важливим для їх виживання і подальшого успіху. За його словами, інколи навіть допомога з заповненням елементарного договору на оренду землі чи заявки на державну допомогу може комусь допомогти зберегти господарство.  А за допомогою колективних звернень до відповідних відомств  можна відстоювати інтереси фермерів на загальнодержавному рівні.

Серед основних проблем, які найбільше хвилюють фермерів – повернення кредитів.

«Завдяки програмі кредитування під державні гарантії, аграрії змогли провести посівну торік. Але на сьогодні стоїть завдання продовжити дану державну програму. Якщо ми вкладемо кошти, якими ми маємо закрити кредити, в посівну, є велика ймовірність, що вона відбудеться», – зауважив заступник голови Всеукраїнського Конгресу Фермерів.

Він закликав напрацювати механізм дофінансування агросектору, не враховуючи фінансові результати попереднього року.

Також він запропонував внести зміни до методики бронювання і брати до уваги не кількісний показник 50%, а звертати увагу на посади, які впливають на економіку агросектору. 

«Є посади, які мають бронюватись у 100% об’ємі, такі як: тракторист, водій, оператор машинного доїння», – зазначив Григорій Шамрицький.

Одним із дієвих механізмів стимулювання аграріїв та залучення їх до переробки та тваринництва заступник голови ВКФ назвав спрощення процедури доступу до грантових програм:

«Коли будуть доступні гранти для кожного аграрія – будуть працівники, будуть податки, буде розвиток сільської місцевості», – зазначив він. 

Тому всебічна підтримка та координація зусиль багатьох зацікавлених сторін дасть можливість ефективніше працювати та забезпечувати продовольчу безпеку країни.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: