НОВИНИ

Озвучено методи живлення дерев восени

12.09.2022 18:14
osen_podkormka_derevev_2

Восени садові дерева готуються до майбутньої зими, накопичуючи ресурси для того, щоб без шкоди перенести зимові холоди. Мета осінньої підгодівлі полягає в зміцненні імунітету і кореневої системи рослин, що допоможе їм легше перенести морози й дати рясні врожаї в наступному році. Про це повідомляє greenpost.ua, пише agronews.ua.

Простіше кажучи, спосіб виходу фруктових дерев зі стану спокою полягає в тому, що коли навесні температура починає підвищуватися, запускається метаболічна реакція. Дерева починають використовувати запаси, закладені минулої осені й збережені взимку, для приросту.

NB: Якщо ваші яблуні, груші, сливи та інші плодові дерева навесні виробляють менш як 30 см приросту пагонів, значить, є сенс забезпечити їм живильний резерв. Це слід врахувати щодо яблуні, груші та будь-яких зерняткових.

Початкове зростання (до початку цвітіння) ґрунтується на використанні поживного запасу дерева. До початку цвітіння дерево споживе всі поживні речовини, які садівники внесли з осені й ранньою весною.

Добрива є концентровані джерела поживних речовин для рослин. Вони годують рослини, а не ґрунт. Існує багато видів добрив з різною поживну цінність і способом застосування.

Суперфосфат: особливості застосування

Досить складно знайти дачника-садівника, який би ніколи не чув про суперфосфат.

Фосфорні добрива розрізняються за своєю доступністю для рослин, в залежності від джерела фосфору. Оброблений сірчаною кислотою кам’яний фосфат створює легко доступний фосфор, званий суперфосфатом.

Існує два основних комерційно доступних типи суперфосфату: звичайний суперфосфат та подвійний. Обидва отримані з нерозчинного мінерального фосфату, який активується кислотою.

Простий суперфосфат містить 20% фосфору, а подвійний — близько 48%. Стандартна форма, як правило, також включає кальцій і сірку.

Перед внесенням суперфосфату слід знати, що рівні pH ґрунту впливають на доступність фосфору для використання рослинами, причому найбільша доступність досягається, коли pH ґрунту становить від 6,5 до 7,0.

Щоб забезпечити правильне внесення суперфосфату в вашому саду, найперше визначте рівень pH і рівня фосфору.

Як вносити суперфосфат

Якщо ваш ґрунт потребує фосфор, скоректуйте рівень рН грунту до внесення суперфосфату, щоб збільшити доступність цієї поживної речовини для рослин.

Далі. Фосфорні добрива мають тенденцію залишатися на місці, а не переміщатися по ґрунту, як «рухаються» азот і деякі інші добрива.

Отже, суперфосфат приносить найбільшу користь, коли його вносять в ґрунт на рівні коренів, де плодові дерева і чагарники здатні поглинати поживні речовини.

NB: Як і у випадку з рідкими листовими добривами, застосування суперфосфату вимагає вологого і розпушеному ґрунту. Якщо ви не встигли і ґрунт вже замерз, не витрачайте даремно добриво і свої гроші, відкладіть процедуру до весни.

При використанні гранульованої форми викопайте маленькі ямки прямо по кореневій лінії й заповніть їх рівною кількістю добрива. Одна жменька гранул дорівнює приблизно 35 грамам суперфосфату. Полийте.

NB: Важливо! Внесення суперфосфату може зменшити популяцію дощових черв’яків!

Залишати листя під плодовими деревами чи ні
Нарешті, розглянемо аргументи за і проти опалого листя. Досі у садівників немає єдиної думки, що ж краще: згрібати листя під деревами чи ні?

Так, залишаючи опале листя для того, щоб воно розклалося, садівники сподіваються отримати органічне добриво для збагачення ґрунту і природну мульчу. З одного боку, в цьому є сенс, особливо якщо по шару листя пройтися газонокосаркою. Подрібнене листя не буде злежуватися і перетворюватися в важкі повітронепроникні мати.

З іншого боку, ймовірно, вам слід подумати двічі про товстий шар, нехай навіть і подрібненого листя. Адже якщо у вас є проблеми з мишами — полівки можуть облаштуватися в цьому укритті й потім завдати шкоди плодовим деревам взимку.

Крім того, в рослинних рештках зимують деякі хвороби. Наприклад, яблучна парша є поширеним захворюванням, яке викликається спорами, які вивільняються з опалого листя.

NB: Загальне правило мульчування плодових дерев на зиму полягає в тому, щоб наносити мульчу (чисту солому або деревну тріску) на очищену від листя землю після першого сильного морозу.

Перед застосуванням мульчі переконайтеся, що ґрунт навколо дерева повністю вологий.

Розкладіть мульчу шаром 7-10 см навколо підстави дерева до зовнішньої досяжності навісу гілок, відступивши від самого стовбура на 7 см, щоб уникнути гниття кори.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: