АГРОВІДЕО

Озвучено головні проблеми фермерів під час посівної в Україні

15.03.2023 10:07
p36rmb---c1x1x50px50p-c1x1x50px50p--a28e05de1d25594f5536648cc111e20b

Проблеми в агросекторі призводять до того, що хтось з аграріїв зможе сіятися, хтось залишить землю під парами або буде переорієнтовуватися на інші культури. Про це розповів голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник для Еспресо, пише agronews.ua.

«Ситуація з посівною у регіонах України є різною. На Херсонщині ситуація взагалі особлива, тому що там і заміновані поля, і ці території згідно з відповідною постановою належать до зон, де ведуться або велися бойові дії. Тобто жодної грантової чи державної підтримки, також жодного банківського кредитування фермери та аграрії з цих територій не отримували. Поза тим, кількість знищеного майна та замінованих полів просто вражає. Разом з цим є проблема з податковою, яка продовжує таким фермерам нараховувати податки, не дивлячись на те, що там заміновані поля. Це стосується не тільки Херсонщини, а й, наприклад, Чернігівщини», — розповів голова Всеукраїнського конгресу фермерів.

Він зауважив, що наразі є багато грантових програм агропідтримки, через які можна отримати посівний матеріал, добрива та іншу допомогу, але знову ж таки ця підтримка не стосується прифронтових територій.

«Ще одна проблема — бронювання працівників сільгосппідприємств. Ми розуміємо важливість зміцнення обороноздатності країни та необхідність ротації на фронті, але треба шукати компроміс між цією задачею та можливістю посіятися. Не зважаючи на всі ці проблеми, хтось з аграріїв намагається сіятися, хтось буде вносити менше добрив, хтось залишить землю під парами або буде переорієнтовуватися на інші культури», — підсумував Іван Слободяник.



Перегляди: 15
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: