АНАЛІТИКА

Озвучено ціни на першу полуницю

13.05.2023 10:02
klubnyka

Через прохолодну, похмуру, дощову весняну погоду, заморозки, збільшення собівартості очікується менша пропозиція ягід та вищі ціни на них. Про це в в своїй колонці на AgroTimes пише Ірина Кобринець, консультантка з вирощування ягідних культур, пише agronews.ua.

«Великої шкоди завдали ягідним плантаціям поворотні заморозки: подекуди 26-27 квітня температура опускалася до -4 °С, що призвело до істотного пошкодження квіток і зав’язей. Зберегти врожай вдалося тим, хто вживав превентивних заходів, зокрема, накривав рослини агроволокном. Не встигли рослини оговтатися, як на початку травня заморозки повернулися знову. У різних регіонах погодні фактори складалися по-різному, похолодання було різної інтенсивності, заморозки спостерігалися в різні дні і неодноразово. Останні очікуємо ще 10-12 травня», – зазначила експертка.

Вона зауважила, що в умовах стресу в рослин розвиваються специфічні хвороби, зокрема гнилі, тож це треба мати на увазі і здійснювати превентивні обробки. 

«Цього року початок ягідного сезону запізнюється ще й через велику кількість похмурих днів у березні-квітні. Для суниць вкрай потрібне сонце, ця рослина краще розвивається за прохолодної, але сонячної погоди», – наголосила Ірина Кобринець.  

Експерка зазначила, що нйближчим часом підстав для зниження ціни не спостерігається. Перша причина — затримка сезону плодоношення, друга — істотне подорожчання собівартості вирощування.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: