ВАЖЛИВО

Озвучено ціни на дрова в України

10.09.2022 08:15
drova-1

Дрова — зовсім не такий старий і забутий вид палива, як здається. Якщо у вас є доступ до дешевих дров і складності з підключенням газу, можна не сумніватися та купити дрова. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

На інтернет-майданчиках, наприклад, OLX, дрова можна придбати практично без проблем. Щоправда, ціни на них у різних оголошеннях можуть серйозно відрізнятись. І все-таки можна знайти вигідну для себе пропозицію та купити навіть колоті дрова. Наприклад, є такі оголошення, де кубометр різних дров продають лише за 600 грн, тоді як середня ціна на ринку — 1,5-1,8 тис. грн.

Ще один нюанс під час купівлі дров на OLX.ua — продавці ведуть справу без загальної (єдиної) системи розрахунку обсягу дров. Деякі продають у кубометрах, інші пропонують купувати складометри дров, а в деяких оголошеннях продають дрова машинами.

Купити дрова дешевше, ніж у спеціальних постачальників, можна в лісництвах і лісгоспах, але ціна залежить від того, в якій області ви живете. Наприклад, на Київщині дуб у дефіциті — ціна таких дров стартує від 2 тис. грн за кубометр. І чекати на доставку таких дров доведеться не менше місяця.

“Через війну зменшилася кількість рубок, і зараз у нас менше дров на продаж. Дуб не скрізь є, а з твердих порід можна купити вільху та березу. Порівняно з минулим роком усе подорожчало, і зрозуміло чому”, — розповіли в одному з лісництв Київської області.

При цьому все одно в лісництвах можна знайти найдешевші дрова, оскільки такі продавці не залежать від жодних комерційних структур. Єдине питання — доставка, в лісництві можуть запропонувати самостійно забрати дрова або забезпечити їх доставку до будинку. В обох випадках знадобиться вантажівка, що у результаті виллється в суму щонайменше 1,5-3 тис. грн.

Головний показник у процесі вибору дров для обігріву приватного будинку — густина дерева. Ця властивість забезпечує тривале горіння й тління і, відповідно, високу енерговіддачу тепла. Найкалорійнішими вважають дрова з твердих порід дерева — бук, дуб, береза. Менш ефективні в питанні обігріву приміщення сосна та ялина.

У деяких регіонах України люди опалюють свій будинок іншою деревиною, наприклад, черешнею чи горіхом.

Важливо не тільки вибрати хороше дерево та знайти прийнятну ціну, але й порахувати, скільки дров знадобиться на зиму. Варто пам’ятати: у приватному будинку зазвичай опалювальний сезон починається вже наприкінці вересня. На жовтень-березень для опалення будинку площею 100 кв. метрів знадобиться щонайменше 10 кубометрів дров. Тобто якщо знайти хороші дрова за ціною 1200-1500 грн за кубометр, то на опалення будинку за сезон піде 12-15 тис. грн.



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: