АГРОРЕГІОНИ

Озвучено алгоритми дій щодо відновлення життєдіяльності деокупованих громад України

09.09.2023 10:19
1-108-1-1024x683

В очікуванні звільнення окупованих територій України важливо мати напоготові план дій для відновлення життєдіяльності постраждалих громад. Саме про це йшлося на форумі «Перша допомога деокупованим громадам: досвід та алгоритми дій», що пройшов 7 вересня. Про це плвідомила пресслужба ВАГ, пише  agronews.ua.

Форум, організований Всеукраїнською асоціацією громад (ВАГ) спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) зібрав представників центральних та місцевих органів влади, громадських та донорських асоціацій, а також громад. Зокрема, на заході зустрілися очільники тих громад, що пережили окупацію та руйнування та тих, що надали їм допомогу і стали прихистком для вимушених переселенців.

Як зазначила Олена Шуляк, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, наразі не існує якоїсь універсальної інструкції, універсального інструменту, як працювати саме з деокупованими громадами, тому алгоритми, напрацьовані проектом  “Згуртовані громади”, дуже своєчасні.

«На сьогодні ми бачимо, що деокуповані громади дуже відрізняються одна від одної. Впливає і рівень окупації, і рівень репресій, рівень руйнувань, наявність ресурсу, особливо людського, який може працювати на відновлення. Завжди в першу чергу після деокупації постає питання фізичної безпеки: розмінування, невідкладна медична допомога, спроможна мережа послуг від держави. І на цьому етапі головне завдання якомога швидше закривати нагальні потреби. Дуже важливо, щоб всім були одразу зрозумілі всі правила доступу в такі громади, як для волонтерів, так і громадських організацій, місцевого населення, що повертається на звільнені території. Дуже ефективним є досвід проекту «Згуртовані громади». Нам би дуже хотілось, щоб відновлення виконувалось з принципами планування на всіх рівнях», — зауважила вона.

При цьому робота в постраждалих від війни громадах і робота в громадах в цілому є надзвичайно важливою для подальшого розвитку країни та майбутнього вступу до ЄС, наголосив Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови Верховної Ради України. Адже, за словами посадовця, переговорну процедуру щодо вступу України до ЄС мають відкрити вже цього року, і важливою частиною «вступного іспиту» стане робота громад на своєму рівні, регіональні проєкти та регіональне співробітництво.

«Вже наступного року ми побачимо дуже багато точкових, але значущих та цікавих проєктів, коли європейські фонди будуть спрямовуватись безпосередньо на рівень регіонів, на рівень громад для реалізації багатьох інфраструктурних проєктів», — поділився думкою заступник Голови Верховної Ради України.

В свою чергу, Олексій Кулеба, заступник Керівника Офісу Президента України, зазначив, що на сьогодні Україна має унікальний досвід зі звільнення та відновлення окупованих територій. І першочерговим завданням наразі є зосередитись на на будівництві фортифікаційних споруд, укриттів, та забезпеченні базових потреб громадян, серед яких речі першої необхідності, підготовка до осінньо-зимового періоду, тощо.

При цьому, на думку Олександри Азархіної, заступника Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, вже зараз потрібно думати про внутрішні інвестиції.

«Ми ще недостатньо навчилися, як громадяни, інвестувати в свою громаду, свою державу. Важливо підтримувати місцевий бізнес, місцеве виробництво, створювати потужності для переробки. Україна є ключовою державою у забезпеченні продовольчої безпеки світу, і досвід показує, що саме внутрішня переробка та торгівля продуктами такої переробки матиме найбільше перспектив у найближчому майбутньому», — підкреслила пані Олександра.

Людмила Шемелинець, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, зазначила, що сьогодні потрібно приймати швидкі рішення на місцях та оперативно реагувати на події і виклики часу. Саме тому Мінагрополітики знаходиться в тісній співпраці та комунікації з обласними військовими адміністраціями.

«Ключовим питанням була і залишається логістика, зокрема доставка необхідних вантажів першої необхідності в деокуповані громади та на території, що прийняли вимушених переселенців. Цим питанням ми займаємось з першого дня повномасштабного вторгнення в Україну і до сьогодні спільно з Всеукраїнською асоціацією громад. Я особисто дуже вдячний Івану Слободянику, який, ставши на захист країни до лав ЗСУ, не залишив свою роботу в асоціації та активно співпрацював з нами в сфері логістики і допомоги громадам» — розповів учасникам конференції Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО).

Він зауважив, що без продовження та розвитку земельної реформи не буде і розвитку громад, а отже, Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) продовжує підтримку реформи. Також Програма підтримує комплексний просторовий розвиток громад, а також здійснює підтримку деокупованих та постраждалих від війни громад,  зокрема громад Харківської та Чернігівської областей.

Володимир Кучма, голова Всеукраїнської асоціації громад, розповів про внесок асоціації в справу підтримки та відновлення деокупованих громад.

В свою чергу, Іван Слободяник, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, пригадав досвід організації логістики до окупованих та постраждалих від війни територій з перших днів повномасштабного вторгнення.

«Дуже важливою для взаємодії громад в умовах воєнного стану є співпраця з військовими адміністраціями, які мають певні можливості моніторингу та зв’язку. Я дуже дякую тим адміністраціям, з якими в нас виникла за цей час тісна співпраця, зокрема, голові Запорізької військової обласної адміністрації Юрію Малашку, голові Херсонської обласної військової адміністрації Олександру Покудіну, голові Київської військової адміністрації Руслану Кравченку», — зазначив Іван Слободяник.

Представники військових адміністрацій, присутні на форумі, поділилися власними прикладами роботи в громадах під час повномасштабної війни. Зокрема, розповіли про стійкість громад в умовах війни, принципи взаємодопомоги в громадах та яким чином налагоджували першочергову допомогу деокупованим територіям. Не останню роль для першочергової допомоги відіграла та ж логістика, організація якої дозволила постачати речі першої необхідності та продовольство на звільнені території громад. Наступним кроком роботи з деокупованими територіями стає відновлення, зауважив Руслан Кравченко. На досвіді Київської області він розповів, як саме відбувалися відновлювальні роботи в деокупованих громадах та які ресурси було залучено.

В рамках форуму «Перша допомога деокупованим громадам: досвід та алгоритми дій» учасникам презентували посібник з логістики та співробітництва громад для забезпечення продовольчої безпеки та озвитку громад в умовах війни. Цей посібник став результатом досвіду, набутого Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у спіпраці з Всеукраїнською асоціацією громад. Робота з організації логістики з перших днів повномасштабної війни дозволила створити посібник, який допоможе працювати з логістикою на щойно деокупованих територіях більш ефективно.

«Основою успішної логістики є налагодження співробітництва територіальних громад, взаємодопомога. Відновлення життєдіяльності кожної деокупованої громади багато в чому залежить від згуртованості та координації дій територіальних громад», — підкреслила Надія Слюсарчик, експерт з питань місцевого самоврядування, координатор логістичного напрямку ВАГ.

Адже згуртованість та взаємодопомога громад, державницьке мислення, яке передбачає турботу не лише про потреби власної громади, але й допомогу тим, хто її наразі потребує, є наріжним каменем успішної роботи на деокупованих територіях, як неодноразово зауважив Іван Слободяник.

І саме таким досвідом поділилися з учасниками форуму очільники раніше деокупованих громад, які вже отримали досвід першочергової допомоги звільненим територіям та підготовки до відновлення громад.

В рамках форуму були представлені успішні кейси та приклади співробітництва в умовах війни: «Згуртовані громади: початок» – продовольча допомога постраждалим громадам (Олег Кохман, Великогаївський сільський голова (Тернопільська область), «Хаб життя» – створення логістично-гуманітарного хабу для організації допомоги територіальним громадам Запорізької області, (Денис Коротенко, Широківський сільський голова (Запорізька область), «Згуртовані ВПО» – взаємодопомога мешканців, що виїхали із тимчасово окупованої громади (Олександр Правосуд, Якимівський селищний голова (Запорізька область) , «Опорний пункт» – допомога біженцям (ВПО) на рубежі військового зіткнення (Олег ЧернобайПісочинський селищний голова (Харківська область) , «Врятована  ферма» – релокація худоби з прифронтової території (Ігор Лідовий, Сергіївський сільський голова (Полтавська область), «Час сіяти» – доставка насіння домогосподарствам та фермерам (Ганна Шостак-Кучмяк, начальник Високопільської селищної військової адміністрації (Херсонська область).


Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: