ТЕХНОЛОГІЇ

Особливості вживання рому

22.04.2024 11:46

Ром — міцний алкогольний напій, який виготовляється із цукрової тростини. Залежно від діжок, у яких витримувався, та домішок смакові властивості будуть відрізнятися. Тому, щоб краще відчути кожну ноту, потрібно знати, як правильно вживати напій. 

Робимо вибір

Є багато різновидів: білий, золотий чи янтарний, червоний, коричневий, пряний, ароматизований, витриманий, нефільтрований. Зазвичай звертають увагу на кольорові характеристики та міцність. Є ще класифікація за країною походження. Який вибрати — залежить від того, як ви полюбляєте вживати напій. Білий — традиційний аперитив, що гарно пробуджує апетит. Золотий та темний — дигестиви, їх п’ють тільки після трапези, щоб неспішно смакувати, відчуваючи весь букет. Одним із кращих представників Карибського світлого рому — Bacardi. Щоб насолодитися його смаком, ви можете замовити Бакарді в маркеті алкогольних штук з доставкою.

Температура подачі

Можна насолоджуватися як у холодному, так і в гарячому вигляді. Усе залежить від виду. В одних сортах смакові характеристики розкриваються з льодом, в інших — за кімнатної температури або, як у людського тіла. Саме тому поціновувачі спочатку тримають келих у долоні, щоб трішки підігріти. Краще відчувається смак за температури 12–14°C.

Із чим подавати

Щоби повністю насолодитися смаковим букетом, його рекомендують вживати в чистому вигляді та без закуски. У крайньому разі можна подати тоненькі шматочки цитрусових із додаванням кориці, сир. Темні сорти взагалі краще запивати кавою та вживати із сигарою.

Як елемент слабоалкогольних напоїв

Для їхнього створення ідеального підходить білий ром. Одним із перших коктейлів на його основі був Дайкірі, приготовлений із простих інгредієнтів: Бакарді, лаймовий сік, цукор. Усі складники для нього можна знайти на MAUDAU — маркеті алкогольних штук. Загалом до появи содової ром змішували з фрешем із цитрусових та тропічних фруктів. Зі світлими сортами добре смакує апельсиновий, яблучний соки, кокосове молоко. Із золотими — вишневий, ананасовий, лаймовий, морс із журавлини. З темними — зі сливи, гранату, лісових ягід. З появою содової виник новий тип напоїв, які чудово підходять для вечірок, коли смак алкоголю відступає на других план. Спочатку почали змішувати з Coca-Cola, потім зі звичайною мінералкою. Виходив чудовий коктейль, що освіжає. Ще ром поєднують із тоніком. Його гіркота делікатно розкриває всі ноти алкоголю. Але краще брати за основу солодкі сорти.

Ємність для подачі

Класичний варіант — сніфтери, бокал типу Ноузінг, Рокс. Зазвичай вони використовуються, коли на стіл ставлять витримані різновиди напою. Об’єму вистачить, щоб додати лід за необхідності. Для коктейлів тут немає обмежень. Вживання рому — це не лише спосіб розслабитись, але й можливість відкрити для себе нові смаки. Проте варто знати міру, щоб не нашкодити організму. Бо тільки в невеликих дозах він стимулює травлення, знімає напруження, заспокоює нерви, допомагає краще заснути.


Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: