НОВИНИ

Основи якісного післязбирального обробітку з дисковим культиватором Carrier

01.08.2022 12:07
VV16138_34737

Незалежно від технології обробітку ґрунту, основу для отримання високих врожаїв формує якісний післязбиральний обробіток поля — лущення стерні, яке слід провести відразу після збирання попередника. Від вчасного проведення цієї технологічної операції залежить не лише кількість збереженої та законсервованої в ґрунті вологи, а і якість виконання  наступних у технологічному ланцюжку операцій, пише  agronews.ua.

Наразі на ринку представлена широка лінійка дискових знарядь для післязбирального та основного обробітків ґрунту. Вітчизняні та світові виробники пропонують широку лінійку таких машин, які відрізняються діаметром дисків, способом їхнього кріплення до рами, відстанню між дисками, кутом атаки і ще низкою параметрів.

Але основним моментом, який слід відзначити, є те, що на ринку спостерігається тенденція «гонитви» за великими дисками, які краще працюють на полях із великою кількістю пожнивних решток і, за словами представників компаній, чи дилерів, якісно готують ґрунт незалежно від глибини обробітку. 

Якщо вашим основним завданням є виконання післяжнивного або ж передпосівного обробітків ґрунту, то під час вибору таких дискових знарядь головну увагу слід приділяти двом речам: діаметру диска та висоті «зуба». Слід знати: що менші ці параметри, то мілкіше може обробити агрегат ґрунт без так званої «шиферності» (гребенистість поля під обробленим шаром).

Наприклад, у разі, якщо зуб у диску заввишки 5 см, то роботу мілкішу, ніж на 5 см, така дискова борона ніяк не зробить. Також не менш важливим є питання ваги агрегату. Як правило, стерньовий обробіток полів проводять за сухих погодних умов і досить пересушеного ґрунту. Тому вищу якість роботи покажуть агрегати, які мають більшу вагу. 

Досвід використання дискових культиваторів Carrier від компанії Väderstad показує, що, незалежно від умов, якість їхньої роботи завжди залишається високою. Завдяки широкій комплектації та можливості встановлення різних робочих органів, агрегат здатний «закрити» практично весь спектр робіт, пов’язаний із поверхневим, післяжнивним, основним чи передпосівним обробітками.

Наразі лінійка дискових культиваторів Carrier представлена двома модельними рядами: Carrier (звичайний) та Carrier XL. Принципова відмінність агрегатів полягає у розмірі дисків. Звичайний Carrier оснащений дисками діаметром 450 або 470 мм із невеликим або більшим вирізом TrueCut, тоді як Carrier XL має діаметр диска 510 або 610 мм.

Відповідно, Carrier звичайний є дисковим культиватором, який забезпечує роботу на глибину від 3 до 10 см, а версія XL – від 6 до 16 см. 

Однією з головних особливостей дискових культиваторів Carrier є використання унікальних конічних дисків із невеликими вирізами на краях.

Також слід зауважити, що робота цих дискових культиваторів геть відрізняється від роботи інших дискових знарядь, де використовуються сферичні диски. Принципова різниця полягає в тому, що сферичні диски підрізають та перевалюють через себе пласт ґрунту, а конічні диски Carrier, які встановлено під кутом 16° до напрямку руху агрегату, сколюють ґрунт між дисками та відсувають його вбік і підіймають угору.

Такий спосіб обробітку знижує утворення на полі гребенів й дає змогу завжди дотримуватися чітко заданої глибини обробітку.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: