АГРОБУХГАЛТЕРІЯ

Оприлюднено порядок державної реєстрації припинення права оренди землі

13.05.2024 13:22
1

Зараз вже всі знають, що право оренди землі підлягає обов’язковій державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, оскільки це право, як і інші речові права, виникає тільки з моменту його державної реєстрації. Про це повідомляє Земельний фонд України, пише agronews.ua.

Проте слід відмітити, оскільки наразі в Державному реєстрі прав відсутня функція, яка б дозволила автоматично припинити право оренди після закінчення його строку, то поки що припинення права оренди землі підлягає такій же державній реєстрації в Державному реєстрі прав, як і реєстрація виникнення такого права оренди, для чого необхідно звернутися до державного реєстратора з відповідною заявою.

За земельним законодавством однією з підстав припинення договору оренди землі є закінчення строку, на який його було укладено. Розглянемо детальніше державну реєстрацію припинення права оренди землі саме в зв’язку з цією підставою.

Для проведення державної реєстрації виникнення або припинення речового права, в тому числі і права оренди земельної ділянки, можливо звернутися до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно або нотаріуса в межах тієї області, на території якої знаходиться земельна ділянка, права на яку підлягають державній реєстрації.

Належним заявником у разі звернення до державного реєстратора для припинення права оренди може бути орендар або його представник, а також власник земельної ділянки або уповноважена ним особа.

Що стосується документів, то підставою для проведення державної реєстрації припинення права оренди в зв’язку з закінченням терміну дії відповідного договору оренди є саме цей договір оренди землі, який і необхідно подати державному реєстратору або нотаріусу разом з заявою про припинення речового права. Такий договір оренди можна не подавати реєстратору лише у випадку, коли право оренди землі належним чином зареєстровано в Державному реєстрі прав і у відповідному розділі реєстру міститься сканкопії такого договору.

Однак необхідно зазначити, що якщо умовами договору передбачено виконання сторонами (орендодавцем або орендарем) якихось дій, направлених на припинення права оренди землі, то державному реєстратору також необхідно подати і документ, підтверджуючий виконання сторонами умов правочину, направлених на припинення права оренди. 

Наприклад, договором оренди землі може бути передбачено, що після закінчення терміну дії договору оренди орендар повертає орендодавцю земельну ділянку за актом приймання-передачі. В такому випадку державному реєстратору подається і зазначений акт приймання-передачі.

Також нагадуємо, що за державну реєстрацію припинення права оренди, як і за державну реєстрацію виникнення такого права законодавством передбачено сплату адміністративного збору, за винятком випадку, коли особу заявника звільнено від його сплати згідно закону.

Адміністративний збір за державну реєстрацію припинення права оренди становить 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У разі сплати адміністративного збору державну реєстрацію припинення права оренди буде проведено протягом 5 робочих днів з дня реєстрації заяви в Державному реєстрі прав. 

Є можливість припинити оренду і в більш короткі строки, проте сума адміністративного збору за таку послугу буде набагато більше.



Перегляди: 6311
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: