АГРОФОТО

Оприлюднено результати тестування зносостійкості робочих органів LONG-LIFE на практиці

21.06.2020 15:23
BEDNAR Terraland TN 3000 HM5R

Восени минулого року було перевірено на практиці витривалість різних робочих органів в екстремальних умовах на прикладі глибокорозпушувача TERRALAND TN 3000 HD7R. Про це повідомляє прес-служба BEDNAR, пише agronews.ua.

Торішня посуха у продовж літа та осені підштовхнули нас до такого аналізу. Як саме проходило це випробування та його результати читайте далі.

ТЕСТУВАННЯ TERRALAND ПРОХОДИЛО В ГОСПОДАРСТВІ АО «ПРОБІОС», М. КОУНОВ (KOUNOV), ЧЕСЬКА РЕСПУБЛІКА

Господарство Пробіос замінило минулого літа глибокорозпушувачем TERRALAND класичний плуг. Модель TERRALAND TN 3000 HD7R  обладнана 7-ми робочими стійками із безперервною гідравлічною системою захисту та міцною жорсткою рамою, це все забезпечує максимальну робочу глибину до 65 см. Налаштування робочої глибини відбувається безпосередньо з кабіни трактора за допомогою гідравліки, зміною положення заднього котка, і в порівнянні з конкурентами, цей процес більш комфортний. Оператор таким чином, зменшує час на налаштування робочої глибину, відповідно до агрономічних потреб. Під час налаштування, стрілку-індикатор робочої глибити легко видно з кабіни трактора. За результатами роботи агрегату від компанії BEDNAR в господарстві задоволені придбанням, як оператор так і керівництво господарства.

РАЙОН ТА УМОВИ ТЕСТУВАННЯ

Тестування відбувалося спільно з господарством Пробіос, яке працює на 860 гектарах. Ґрунти на полях різні, від червоних до піщаних типів в районі міста Раковник. Цей регіон знаходиться за Крушними горами та вважається однією з найбільш посушливих зон в Чеській республіці.

АНАЛІЗ ҐРУНТОВОГО ГОРИЗОНТУ

На ділянках, де проходило тестування, ніколи до цього не працювали глибокорозпушувачем, тож за допомогою екскаватора ми зробили відкриття ґрунтового горизонту на глибині в 120 см. Вже з першого погляду було зрозуміло, що навантаження на робочі органи в цих умовах буде екстремальне. Всі ділянки, де проходило тестування, довго оброблялися класичною оранкою на глибину 20-25 см. За цей час утворився потужний шар плужної підошви. Перед роботою глибокорозпушувача було проведено лущення стерні на глибину 12 см дисковим 10-метровим лущильником SWIFTERDISC XE 10000, який господарство придбало в сезоні 2019 року. Відповідно до зрізу ґрунтового горизонту, вимірювання показали, що прошарок пухкого грунту, завдяки лущенню, має глибину в 12 см, а більш ущільнена земля після плугу, залягала нижче та мала товщину 8 см. Максимальне ущільнення ґрунту починалося з 20 см під поверхнею поля та залягало на глибину 60 см. Ущільнення від плужної підошви закінчилася на глибині в 80 см від поверхні й нижче цієї відмітки ґрунт був менш ущільнений.

Фотографія та опис ґрунтового горизонту говорять самі за себе
Фотографія та опис ґрунтового горизонту говорять самі за себе

ДОЛОТА

Перший ряд стійок у глибокорозпушувача TERRALAND TN 3000 HD7R був оснащений 3 різними наборами робочих органів в наступному порядку: 1. за колесами трактора долото LONG LIFE шириною 70 мм та крила LONG LIFE, 2. Стандартне долото з навареними тугоплавкими підсиленням шириною 70 мм й стандартними крилами та на центральній стійці ми встановили 3. стандартне долото шириною 70 мм й стандартні крила. Другий ряд стійок не був призначений для тестування, тож там були стандартні робочі органи.

LONG LIFE – це спеціальна серія робочих органів з високими зносостійкими характеристиками, призначені для важких умов роботи з довшим терміном експлуатації.

Встановлені долота на першому ряду стійок

Встановлені долота на першому ряду стійок

Долото й крила LONG-LIFE

Долото й крила LONG-LIFE

Стандартне долото 70 мм та крила

Стандартне долото 70 мм та крила

Долото з навареним тугоплавким напиленням шириною 70 мм та стандартними крилами

Долото з навареним тугоплавким напиленням шириною 70 мм та стандартними крилами

ЯК ПРОХОДИЛО ТЕСТУВАННЯ

Тестування проводили в два етапи. Перший обробіток ґрунту проводили в кінці липня та протягом серпня на глибину 45 см. Другий обробіток тих самих ділянок проводили на зиму, протягом жовтня та листопада на максимальну глибину в 65 см, щоб під час весняної відлиги вся вода збиралася в ґрунті й цим мінімізували поверхневий відтік води. Під час тестування, умови роботи для всіх робочих органів були однакові.

ПОРІВНЯННЯ СТАНДАРТНОГО КРИЛА ПІСЛЯ 44 ГА

ПОРІВНЯННЯ LONG-LIFE КРИЛА ПІСЛЯ 44 ГА

СТАНДАРТНІ ДОЛОТА 70 ММ ТА КРИЛА

Це робочі органи, у яких немає ніякого додаткового спеціального покриття з твердого металу, тому в таких важких умовах проведеного експерименту зношувалися більш швидше. Перша помітний знос доліт відбувався вже після 7,3 га. Так як у стандартних крил немає робочої поверхні з карбід-вольфрамовим покриттям, тому вони досить швидко втрачали форму в таких умовах. Заміна потребувалася в середньому вже після 53 га.

СТАНДАРТНЕ ДОЛОТО 70 ММ ПІДСИЛЕНЕ НАВАРЕНИМ ТУГОПЛАВКИМ МЕТАЛОМ

Це долото дуже схоже на LONG-LIFE, його робоча поверхня покрита навареним тугоплавким металом. Перша заміна цього долота була після 140 га, недоліком такого долота є дуже не рівномірне зношення.

ДОЛОТА ТА КРИЛА LONG-LIFE

На вістрі робочої поверхні долота й по всій поверхні долота вкрита пластинками з карбід-вольфраму. У крил також передня ріжуча частина вкрита пластинками з аналогічного матеріалу, які мінімізують знос й таким чином забезпечують однакову форму підрізання профілю й відповідно забезпечують найкращу функціональність робочого процесу перемішування. Тестування проходило на 250 га ріллі й за цей час ці робочі органи жодного разу не змінювалися.

Долото LONG-LIFE після 140 га
Долото LONG-LIFE після 140 га

Долото з навареним тугоплавким металом після 140 га
Долото з навареним тугоплавким металом після 140 га

ВИСНОВОК ТЕСТУВАННЯ

В екстремальних умовах минулої осені, біля передмістя Раковніцка, де ми тестували зносостійкість робочих органів, виявилося, що долото LONG-LIFE витримує в деяких випадках навіть в 17 разів довше ніж класичне долото і в 2 рази довше ніж долото з навареним тугоплавким металом. Крила ж LONG-LIFE витримають в середньому в 5 разів більше ніж стандартні крила.

Долото LONG-LIFE після 250 га в такому стані, що оператор прогнозує, іще мінімум 200 га роботи до його заміни. Цим ще більше підтверджується вигода від використання серії робочих органів LONG-LIFE, яка виражається не тільки співвідношенням відпрацьованих гектар з фінансовими витратами, але й економія часу на заміну доліт і часу пов’язаних із замовленням, доставкою до господарства. Переплата за якість в даному випадку виправдана, особливо коли в результаті отримується підвищена якість обробітку й відчутна фінансова економія.

ДОЛОТА ТА КРИЛА LONG-LIFE ПІСЛЯ 250 ГА

Долота та крила LONG-LIFE після 250 га
Долота та крила LONG-LIFE після 250 га

Для довідки: компанія «АМАКО Україна» є одним з найбільших дилерів в Україні сільськогосподарської техніки Bednar, Massey Ferguson, Geringhoff, технологічних рішень Precision Planting, комерційних автомобілів IVECO, а також є структурною одиницею виробника зрошувальних машин WESTERN.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: