АНАЛІТИКА

Оприлюднено прогноз закупівельних цін на живих свиней на 15 – 21 лютого 2021 року

11.02.2021 14:36
49p_hrun1_1000_d_850

Аналітичний відділ Асоціації «М’ясної галузі» повідомив прогноз закупівельних цін на 15 – 21 лютого 2021 року: 41 – 42 грн/кг на свиней живою вагою. Про це повідомила прес-служба Асоціації «М’ясної галузі», пише agronews.ua.

Станом на наступний тиждень, 42 грн/кг – це гранична ціна, що ще дозволяє українським свиням конкурувати з імпортом.

Довідково: ціна на німецькій біржі цього Миколатижня на напівтуші кондиційних свиней – 1,19 євро/кг (40 грн/кг), на напівтуші свиноматок – 0,72 євро/кг (24 грн/кг). Ціни вказані без ПДВ.

Подальший ріст цін на свиней в Україні призведе до росту імпорту і втрати позицій українських виробників через високу собівартість і неконкурентоздатність вітчизняного свинарства. В січні, коли через свята, ділова активність найнижча, так само, як і ціна на свиней в Україні найнижча за рік, ріст імпорту склав 64% у порівнянні з минулим роком.

Ріст цін на свиней в лютому лише “розігріє” імпортерів і частка імпорту з 6% може легко збільшитися до 15%, 25% і більше. Спекуляції на темі росту цін на свиней вигідні лише тим, хто прагне поставити свинарство в Україні в ще гіршу ситуацію ніж вона вже є на 2021 рік.

Наслідками може стати закриття свинокомплексів і дефіцит свинини. Зменшення собівартості хоча б до рівня “європейської” – зараз єдиний правильний шлях у свинарстві, щоб не допустити збитків. Такої ж думки притримується все більше власників свинокомплексів в Україні.

Нагадаємо, Асоціація “М’ясної галузі” закликала органи влади не збільшувати квоти на імпорт свинини з ЄС.

world-pig-prices_en (20).png
Джерело: Євростат

У ЄС ціна на свиней продовжує залишатись на сталому рівні. В США і Канаді відбувся ріст цін в той час, як у Бразилії відбувся спад.

Ціна у ЄС практично на рівні собівартості з середини 2020 року і може залишитися такою до кінця 2021 року.

Головна причина низьких цін на свинину в ЄС – поширення АЧС в Німеччині. Впродовж останніх 3 років АЧС поширюється по сусіднім з Україною країнам – Польща, Угорщина, Румунія. В Україні поширення АЧС відбулося через відсутність вісім років компенсацій свинокомплексам за свиней у випадку АЧС.

Динаміка цін у світі:
???? +0,13% у ЄС
???? -13,15% у Бразилії
???? +9,98% у США
???? +1,28% у Канаді


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: