НОВИНИ

Оновлено кілька річних рекордів цін на продовольство

10.01.2023 11:12
producty1

Індекс продовольчих цін у грудні 2022 р. продовжив зниження дев’ятий місяць поспіль — його значення було на 1,9% нижчим, ніж місяцем раніше. Про це йдеться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО), пише agronews.ua.

Зазначається, що середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО у грудні становило 132,4 пункта, що на 1% нижче за показник грудня минулого року. Проте за підсумками 2022 року середнє значення цього індексу склало 143,7 пункта, що на 14,3% вище за середній показник за 2021 рік.

«Минулого року світові ціни на пшеницю та кукурудзу досягли рекордного рівня. За підсумками 2022 року значення Індексу цін на олії ФАО досягло нового рекордного рівня, а середні значення Індексу цін на молочну продукцію та Індексу цін на м’ясо ФАО вийшли на найвищий рівень з 1990 року», — зазначають експерти.

В організації уточнили, що в грудні Індекс цін на олії ФАО знизився порівняно з листопадом на 6,7%, досягнувши найнижчого рівня з лютого 2021 року. Світові котирування пальмової, соєвої, ріпакової та соняшникової олії у грудні знизилися під впливом млявого глобального імпортного попиту та у зв’язку з позитивними прогнозами сезонного зростання виробництва соєвої олії в країнах Південної Америки, а також зниженням цін на сиру нафту.

Порівняно з листопадовим рівнем значення індексу цін на зернові ФАО знизилося на 1,9%. Збиральна кампанія, що йде нині в південній півкулі, сприяла зростанню експортних постачань, а зниженню світових цін на кукурудзу сприяла сильна конкуренція з боку Бразилії. Світові ціни на рис, навпаки, зросли під впливом закупівель з боку країн Азії та зростання курсів валют країн-експортерів щодо долара США.

У грудні Індекс цін на м’ясо ФАО знизився порівняно з показником листопада на 1,2%, що було зумовлено падінням світових цін на яловичину та м’ясо птиці, яке було компенсовано зростанням цін на свинину та баранину. Світові ціни на яловичину формувалися під впливом млявого світового попиту на середньострокові постачання, а ціни на м’ясо птиці знижувалися через надмірну експортну пропозицію. Ціни на свинину зросли у зв’язку зі значним зростанням внутрішнього попиту у святковий період, особливо у Європі.

У грудні після п’яти місяців зниження індекс цін на молочну продукцію ФАО зріс на 1,2%. Зростання індексу цього місяця було зумовлено вищими світовими цінами на сир в умовах скорочення пропозиції на ринку; водночас світові котирування масла та сухого молока знизилися.

Індекс цін на цукор ФАО також зріс порівняно з листопадом на 2,4%, головним чином у зв’язку з побоюваннями щодо наслідків несприятливих погодних умов для врожаю в Індії та затримками з переробкою цукрової тростини в Таїланді та Австралії.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: