АНАЛІТИКА

Оливкова олія рекордно здорожчала

11.05.2023 07:07
397

Оливкова олія подорожчала до рекордного рівня через тривалу посуху в Іспанії, яка є одним із найбільших виробників та експортерів цього продукту. За даними Міжнародного валютного фонду, світові ціни на продукт досягли 5989,8 долара за тонну – максимального показника за 26 років – і можуть утриматися на високому рівні ще деякий час. Про це повідомляє Украгроконсалт, пише agronews.ua.

Через надзвичайно погані погодні умови врожай оливок в Іспанії з жовтня 2022 року по лютий 2023-го виявився на 50% меншим від звичайного, пояснив CNBC аналітик Mintec Кайл Холланд.

“Іспанія виробила близько 630 тисяч тонн оливкової олії в порівнянні зі звичайним показником 1,4-1,5 мільйона тонн”, – уточнив він.

За даними іспанського Міністерства екологічного переходу, у березні в країні була дуже суха погода: зафіксовано всього 36% середньомісячної кількості опадів. Загалом в Іспанії вже 36 місяців поспіль випадає менше опадів, ніж зазвичай.

Схоже, що посуха в Європі загалом, і особливо в Іспанії, викликала глобальний дефіцит оливкової олії, попит на яку останніми роками досить високий, зазначає президент Австралійської асоціації оливкової олії Девід Вальморбіда.

За його словами, ціни на цей продукт зростають з 2020 року, тому що споживачі частіше їли та готували вдома під час та після пандемії COVID-19. Ще більше підвищив популярність оливкової олії дефіцит соняшникової через війну в Україні.

Але зараз пішла зворотна тенденція – попит на оливкову олію починає скорочуватися. Споживачі використовують його більш економно (у менших кількостях) і переходять на інші олії або різні суміші олій.

Проте базовий попит на оливкову олію як на корисний та натуральний продукт «збережеться практично за будь-якої ціни», упевнений експерт. І якщо кількість опадів не збільшиться, рекордні ціни на рівні п’яти євро за кілограм чи навіть вищу збережуться як мінімум до врожаю 2023/24 МР, прогнозує він.



Перегляди: 13
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: