НОВИНИ

Окупанти масово спалюють українські поля із зерном

07.07.2022 13:07
pole01(1)__98n01oy

В Україні гостро постає питання з новим урожаєм. Цього року через війну, посуху та економічні проблеми ми зберемо приблизно на третину менше зерна. До того ж ворог не тільки краде наше зерно, він ще й заходився його спалювати просто на полях. Однак навіть таку кількість урожаю ми не зможемо зберегти без розблокування портів. Про це повідомляє Обозреватель, пише agronews.ua.

Фермери погоджуються лише в одному – сама себе Україна у будь-якому разі прогодує і голод нам не загрожує. А ось із надлишками що робити – поки що ніхто не знає.

“Ми припускали, що після того, як вони почали красти наш торішній урожай і вивозити, вони будуть палити поля. Так воно і сталося. Якщо не вкрасти, то знищити – це їхній девіз. Нам доводиться тепер мало не цілодобово чергувати біля своїх полів, щоб вчасно помітити пожежу. Але це досить небезпечно, оскільки людина може сама потрапити під обстріл і загинути. Але що робити, урожай треба хоч якось зберегти”, – нарікає миколаївський фермер Іван.

Про те, що ворог підпалює поля з урожаєм, кажуть рятувальники Миколаївської області. За їхніми даними, лише за один день росіяни випалили 80 га пшениці. Окупанти спеціально ведуть обстріли полів із неприбраним зерном, намагаючись завдати якомога більшої шкоди.

“Останнім часом помітили, що ворог використовує навіть фосфорні заряди для знищення полів. Фосфор розлітається далеко і довго горить, загасити його неможливо. Ось так вони нам шкодять. Нам замість того, щоб воювати, ще доводиться гасити вогонь, щоб він не розповзався”, – розповів військовий із Запорізької області.

Інша річ, що через блокування портів росіянами Україна не може вивозити надлишки зерна. А зберігати їх у таких обсягах нема де.

“Чому у нас вивіз зерна на експорт починався наступного дня після його збирання? Тому що у нас не вистачає елеваторів. Навіть при тому, що ми цього року за прогнозами маємо зібрати на 30% менше зерна, це приблизно 45 млн тонн, у нас ще в запасах є невивезеного зерна на 20-25 млн тонн. Отже, у нас буде 70 млн тонн. А наші елеватори розраховані максимум на 55-60 млн тонн. А порти перекриті. По землі ми можемо вивезти 2 млн тонн, це дуже складно. Тому проблема з вивезенням зерна з України важлива не тільки для ООН та Африки, але і для України”, – пояснює член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За словами економіста, Україна зараз веде переговори з американцями про закупівлю мобільних туб для зберігання зерна на полях.

“Елеватори важливі, оскільки там не просто складується зерно. Воно там перевертається, сушиться, провітрюється. Тому що якщо його просто скласти та залишити, то воно згорить зсередини. Там буде підвищуватися температура до 60 градусів, зерно зіпсується та втратить усі свої властивості”, – каже Пендзин.

До того ж через війну кількість жителів України зменшується, частина населення виїхала за кордон. Звичайно, хлібозаводи для випікання хліба братимуть менше зерна. Відповідно зерно доведеться зберігати довше.

Як вирішити проблему – поки що незрозуміло. Туреччина за нас цього зробити не зможе у жодному разі. А РФ та Україна за стіл переговорів не сядуть.

“Навіть якщо якісь домовленості з’являться щодо вивезення зерна через Одеський порт, то знадобиться півтора місяця, щоб очистити шляхи від мін. Але хто дасть гарантії, що після того, як судна із зерном пройдуть, Росія не направить свої кораблі на захоплення Одеси? Ніхто”, – вважає Пендзин.

Щодо вивезення зерна через Польщу чи Констанцу, то це дорогий і довгий шлях. Спочатку вантажними вагонами потрібно вивезти зерно до Дунаю, перевантажити на баржі, сплавити до Констанци, перевантажити там в елеватори. А вже звідти знову на суховантаж.

“До того ж Констанца і Варна зараз займатимуться своїм аграрним сектором, і Україна туди не впишеться. Є в Румунії малі порти, але там надто дрібна акваторія. Тому вихід тільки один – якимось чином розблокувати наші порти”, – підсумовує Пендзин.

Щодо переробки зерна, то в Україні немає таких потужностей, щоб зробити стільки макаронів. А перероблене зерно на борошно довго не зберігається, бо борошно вбирає вологу.

Читайте також: Озвучено головні зміни у земельних відносинах під час воєнного стану.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: