НОВИНИ

Обчислено рентабельність вирощування раків в Україні

18.10.2021 14:01
varennyj-rak.jpg.pagespeed.ce.aSs0qb6RTM

Розведення раків вважається в Україні дуже перспективним напрямком бізнесу, оскільки наша країна багата прісноводними ресурсами, які ідеально підходять для вирощування цих членистоногих тварин, публікує agrostory, пише agronews.ua.

Найбільшою популярністю в даний час користуються такі швидкорослі представники членистоногих як широкопалий рак ( лат. Astacus astacus ), довгопалий рак ( лат. Pontostacus lepto-dactylus ) і австралійський красноклешневий рак ( лат. Cherax quadricarinatus ).

Примітно, що саме український довгопалий рак був раніше завезений до Туреччини в якості матеріалу для розведення, а вже сьогодні ця країна вийшла в світові лідери з вирощування цих членистоногих.

Для того, щоб виробити близько 40 кілограм товарного раку зі старту, знадобитися придбати двадцять статевозрілих самок. Якщо припустити, що один кілограм членистоногих (масою до 40 грам) коштує на українському ринку мінімум 70 гривень, то вклавши цю суму в покупку 20 раків, вже через три роки можна виручити непогані гроші.

А якщо виходити з того, що на Заході вартість одного кілограма раків становить близько 9 євро, то, в перерахунку на чисте м’ясо, вже через три роки можна заробити близько 60-70 євро на кожному кілограмі. Непогано, тим більше, що починати бізнес, маючи в наявності всього 20 самок, – це вкрай скромне вкладення для будь-якого стартапу.

При цьому раки абсолютно невибагливі, всеїдні, не вимагають особливого догляду, а витрати на забезпечення їх кормами невисокі.

У той же час не варто забувати, що чим рак крупніше, тим він вище цінується і дорожче коштує. А за сприятливих умов вже до трьох років ці безхребетні здатні досягати товарної маси 80 грам.



Перегляди: 26
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: