НОВИНИ

Нове рішення для контролю хвороб колосу

07.06.2022 09:01
9dd8fe0d-4331-48a0-9b41-8b9d3b5e0fa1

Сприятливі гідротермічні умови, що спостерігаються останніми тижнями, а також мінімальний обробіток ґрунту, порушення сівозміни та несвоєчасні фунгіцидні обприскування створюють передумови для розвитку комплексу небезпечних хвороб озимих зернових культур. Так, вже зараз фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK фіксують у деяких регіонах перші прояви комплексу хвороб, зокрема фузаріозу та септоріозу, які за недостатньо ефективного або несвоєчасного контролю згодом можуть уразити колос і призвести до значних збитків аграріїв, пише agronews.ua.

«Фузаріоз та септоріоз колосу є одними з найбільш шкодочинних хвороб зернових культур, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Так, у сприятливі для розвитку патогенів роки (наявність опадів у період цвітіння) втрати врожайності від фузаріозу колосу варіюються від 25% до 70% і навіть більше, залежно від погодних умов та сортових особливостей; крім того, уражене зерно матиме знижені показники якості, а через наявні в ньому мікотоксини воно буде небезпечним для людей і тварин. Щодо септоріозу колосу, він є менш шкодочинним, проте в комплексі з фузаріозом може призвести до суттєвого недобору врожайності. Оскільки інфікування колосу цими хворобами найчастіше відбувається під час цвітіння, я рекомендую обов’язково провести обробку від початку до середини цієї фази (за потреби, її потім можна повторити у фазі молочної стиглості проти пізнього фузаріозу колосу), використовуючи форсунки, які покриватимуть колосок з обох боків. Якнайкраще для цієї мети підійдуть системні препарати групи триазолів: вони надійно та тривало проконтролюють хвороби колосу і допоможуть уникнути непродуктивних втрат врожайності».

З огляду на це, у 2022 році компанія UKRAVIT SCIENCE PARK вивела на ринок потужний фунгіцид лікувальної та викорінюючої дії Інспір Голд (тебуконазол, 200 г/л + протіоконазол, 100 г/л). Обидві діючі речовини у його складі є системними та мають подібний механізм дії. Проте тебуконазол призводить до блокування біосинтезу ергостеролу – основного стерину, що входить до складу клітинної стінки грибів, який призупиняє поділ клітин патогенів, в результаті чого вони з часом гинуть. А протіоконазол ефективно контролює найважливіші хвороби зернових, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. Ця діюча речовина також блокує синтез ергостеролу, але пригнічує, зокрема, цитохром – CYP51, що призводить до морфологічних та функціональних змін клітинної стінки у патогенів. За рахунок метаболізації протіоконазолу в рослині до стійкої сполуки протіоконазол-дестіо забезпечується максимально тривалий період захисної дії.

Швидко проникаючи в рослину, Інспір Голд забезпечує одночасно потужну профілактичну та лікувальну дію проти широкого спектра хвороб зернових культур. При застосуванні в період цвітіння-наливання колосу він високоефективно контролює найнебезпечніші хвороби колосу – фузаріоз, септоріоз, та додатково – альтернаріоз. При застосуванні в більш ранні терміни – надійно та тривало контролює фузаріоз, септоріоз листя, піренофороз, борошнисту росу, іржу (види) тощо. Крім того, цей фунгіцид рекомендовано застосовувати на ріпаку для контролю поширених хвороб культури та регулювання ростових процесів, а також в посівах соняшника проти комплексу хвороб.

Як зазначають фахівці компанії, найкращий результат забезпечується при застосуванні препарату профілактично або на ранніх стадіях розвитку хвороб – до появи видимих симптомів. Якщо ж хвороби колосу вже уразили культуру, він дозволяє знизити рівень вмісту мікотоксинів у зерні.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: