ВАЖЛИВО

Невитребувані паї в оренді фермера: що буде після 1 січня 2025 року

16.09.2020 14:02
2017-11-14_zemlya_payi-e1515019692450

Згідно з законом, з 1 січня 2025 невитребувані паї переходять у власність громади (комунальну, державну). Якщо агрофірма має договір оренди з держадміністрацією або сільрадою на ці ділянки на період довше, ніж до 25 року (до 33 років, наприклад), то що з цією землею буде після 1 січня 2025? Чи матиме громада підстави розірвати цей договір? Чи він все одно буде чинний до кінця строку, не зважаючи ні на що? На ці питання відповів адвокат Василь Рущак, у діяльності якої практика земельного та аграрного права є однією із провідних. Про це повідомляє Grow How, пише agronews.ua.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)” визначено, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Стаття 14-1 зазначеного Закону встановлює особливості використання та розпорядження землями, що залишилися у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, яка встановлює обов’язок прийняття рішення про розпаювання земель відповідних суб’єктів господарювання та оформлення права на такі землі до 1 січня 2025 року.

Таким чином, якщо власник невитребуваної земельної частки (паю) не знайдеться та не зареєструє право власності на таку землю, то вона перейде в комунальну чи державну власність та у розпорядження відповідного органу (в залежності від розташування та повноважень органів розпоряджатись землею станом на 1 січня 2025).

“Звертаємо увагу, що припинення оренди невитребуваної земельної частки (паю) відбувається у зв’язку з реєстрацією права власності на неї особою (власником земельної частки (паю) чи його спадкоємцем)”, – наголошує адвокат.

Відтак, можна зробити висновок, що якщо такі землі з 1 січня 2025 року перейдуть у власність держави чи територіальної громади (що вірогідніше), то договір оренди має продовжувати свою дію до закінчення строку зазначеного у такому договорі оренди.

Однак, виходячи з того, що в у вказаному вище Законі право власності використовується в загальному (в широкому розумінні, без прив’язки до права приватної власності), то з боку органів можуть бути маніпуляції щодо можливості припинення права оренди невитребуваної земельної частки (паю), у зв’язку з реєстрацією права державної чи комунальної власності на такі землі. Таке рішення про припинення права оренди необхідно оскаржувати.


Перегляди: 11
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: