НОВИНИ

Названо ягоду, яка зазнала найбільших втрат через війну

19.09.2022 15:19
1560442601iagody-d4cc18d5a73c02d140a69e3d7f0a25af

Суниця садова зазнала чи не найбільших втрат через війну серед ягідних культур. Через це у найближчий рік-два в Україні може спостерігатися дефіцит ягоди, що в свою чергу має призвести до росту ціни на неї. Про це повідомив менеджер ТОВ «ФруТек» Тарас Масловатий, пише АgroТimes, пише agronews.ua.

«По суниці садовій, яка ще не так давно була чи не основною ягідною культурою в Україні, цього року спостерігалося суттєве скорочення площ нових насаджень. Це відбулося вимушено та пов’язано, на превеликий жаль, із війною», — розповідає Тарас Масловатий. 

Він пояснює, що значна частина основних виробників суниці садової в Україні сконцентрована на півдні на тимчасово окупованій території, а також у суміжних із нею регіонах, де цьогоріч відбувалися та досі тривають активні бойові дії — Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Донецька області. 

«Навесні виробники з цих регіонів, які попри війну виявляли бажання виконати посадку, не змогли фізично завезти садивний матеріал у свої регіони через тимчасову окупацію. Частина виробників із центральних, північних та західних областей України відмовилися від планів посадки навесні 2022 р., не встигнувши швидко оговтатися від початку війни. А влітку, коли виявили бажання та готовність закладати нові насадження, вже було пізно садити, і в результаті сезон втрачено», — зазначає Тарас Масловатий. 

Він додає, що нарощування площ під суницею садовою в центральних, західних та північних областях України в 2023 р. навряд чи зможе повністю компенсувати дефіцит ягоди з півдня України.

«Наразі виробники суниці садової планують розширення площ під цією культурою в 2023 р., прогнозуючи підвищену ціну на ягоду найближчими роками», — прогнозує експерт.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: