НОВИНИ

Названо професії сфери агрономії, які будуть популярні у майбутньому

04.10.2019 10:23
2-7

У майбутньому в сфері сільського господарства з’явиться ряд нових завдань і відповідно — ряд нових професій. Серед них: агроном-економіст, ГМО-агроном, агроінформатик, агрокібернетик і сіті-фермер. Про це повідомляє AgroRobota.com.ua.

До переліку нових завдань в агросекторі майбутнього входять:

автоматизація та інформатизація сільськогосподарських підприємств, ферм;
експлуатація складної роботизованої сільськогосподарської техніки;
проектування і управління складними автоматизованими процесами агрокомплексу;
розвиток конкурентоспроможного насінництва та селекційно-племінної роботи;
використання альтернативних джерел енергії в процесах сільськогосподарського виробництва;
вибудовування системи відносин кадрів, бізнесу і влади в сільському господарстві;
проведення досліджень і розробок на в галузях біотехнологій, інформатики та робототехніки;
екологічний моніторинг.
Згідно з повідомленням, крім появи нових завдань, з’являться і нові професії. Деякі з цих професій для агросекторі — це зовсім щось нове, а деякі фахівці будуть змушені бути професіоналами відразу в декількох сферах.

Прикладом такої синергії є професія агронома-економіста. За даними Атласу професій, така спеціальність з’явиться до 2020 року. Зазначений фахівець забезпечує конкурентоспроможність продукції і економічно ефективну роботу сільськогосподарської компанії, підлаштовує роботу підприємства під потреби ринку. Також він відповідає за управління економічними ризиками підприємства. На сьогодні такі фахівці випускаються рядом вузів, але потреба в них перевищує пропозицію на ринку праці.

«Спеціаліст агромайбутнього повинен мати системне і екологічне мислення, вміти управляти проектами і працювати в умовах невизначеності, володіти навичками IT, міжгалузевий комунікації і бережливого виробництва, а також деякі професії вимагають знання мов», — йдеться в повідомленні.

Згідно з даними Атласу професій, найбільш компетентними фахівцями повинні бути ГМО-агроном, агроінформатик, агрокібернетик і сіті-фермер. З них тільки ГМО-агроном за прогнозами з’явиться після 2020 року, тим часом, на агроінформатика і сіті-фермера на ринку праці вже існують запити.

Сіті-фермер — це професіонал, який впорядковує і обслуговує агропромислові господарства на дахах і в будівлях хмарочосів великих міст. Вертикальні ферми — автономні і екологічні конструкції, які дозволяють вирощувати рослини і розводити тварин в межах міста — топ спеціальність найближчого майбутнього. Перша комерційна вертикальна ферма з’явилася в Сінгапурі у 2012 році. Наразі створення агрохмарочосів планується в Південній Кореї, Китаї, ОАЕ, США, Франції та в інших країнах.

ГМО-агроном — займається впровадженням біотехнологічних досягнень і отриманням продуктів із заданими властивостями.

Агрокібернетики — впроваджують нові технології і займаються інформатизацією і автоматизацією сільськогосподарських підприємств.

Також після 2020 року очікується поява сільськогосподарського еколога, який працює над утилізацією відходів, а саме над створенням принципів утилізації наслідків ведення сільського господарства, а також займається відновленням ґрунту.


Перегляди: 48
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: