НОВИНИ

Названо продукти, які найкраще боряться з алергією

01.04.2022 19:01
2-1

Незважаючи на те, що існує безліч препаратів від алергії, все ж потрібно пам’ятати, що необхідно виключити з раціону певні продукти, щоб уникнути побічних реакцій. Про це повідомляє glavred.net, пише agronews.ua.

Але зв’язок між сезонною алергією і їжею обмежений декількома групами продуктів, відомими як перехресно-реактивні продукти. Реакції на перехресно-реактивні продукти можуть відчувати ті, хто страждає на сезонну алергію на березу, амброзію або полин.

Крім цих груп продуктів, сезонні алергії, також звані сінної лихоманкою або алергічним ринітом, виникають тільки в певні періоди року, зазвичай навесні або влітку. Вони розвиваються, коли імунна система надмірно реагує на алергени, такі як пилок рослин, що призводить до чхання і свербіння.

У той час як лікування зазвичай включає ліки, що відпускаються без рецепта, зміни в образі життя також можуть полегшити ваші весняні та літні неприємності. Додавання певних продуктів у ваш раціон може допомогти полегшити такі симптоми, як нежить і сльозотечу. Від зниження запалення до зміцнення імунної системи існує ряд дієтичних варіантів, які можуть допомогти пом’якшити страждання від сезонної алергії.

Ось список продуктів, щоб спробувати полегшити симптоми.

1. Імбир

Багато з неприємних симптомів алергії походять від запальних проблем, таких як набряк і роздратування в носових проходах, очах і горлі. Імбир може допомогти зменшити ці симптоми природним шляхом.

Протягом тисячоліть імбир використовувався в якості природного засобу від ряду проблем зі здоров’ям, таких як нудота та біль у суглобах. Також було доведено, що він містить антиоксидантні, протизапальні фітохімічні з’єднання. Зараз фахівці вивчають, як ці сполуки можуть бути корисні для боротьби з сезонною алергією. У дослідженні на тваринах 2016 року “Надійне джерело” імбир придушував вироблення прозапальних білків в крові мишей, що призводило до зниження симптомів алергії.

Мабуть, немає різниці у протизапальній здібності свіжого імбиру порівняно з сушеним. Додайте різні його види в ваші страви, випічку або спробуйте приготувати імбирний чай.

2. Бджолиний пилок

Бджолиний пилок – це не просто їжа для бджіл – вона їстівна і для людей. Ця суміш ферментів, нектару, меду, воску квіткового пилку, часто продається як засіб від сінної лихоманки.

Одне з досліджень показує, що бджолиний пилок може мати протизапальні, протигрибкові та антимікробні властивості в організмі. В одному дослідженні на тваринах бджолиний пилок придушував активацію опасистих клітин – важливий крок у запобіганні алергічних реакцій.

“Існує ряд доказів на підтримку споживання місцевого бджолиного пилку, що допомагає підвищити стійкість вашого організму до пилку, на який у вас алергія”, – говорить Стефані Ван Зельфден, зареєстрований дієтолог, яка допомагає клієнтам справлятися з алергією. “Важливо, щоб мед був локальним, щоб у пилку бджоли містилася той самий місцевий пилок, на який у вас є алергія”. Якщо можливо, пошукайте бджолиний пилок на ринку вашого місцевого фермера.

Бджолиний пилок випускається у вигляді невеликих гранул з ароматом, який деякі описують як гіркувато-солодкий або горіховий.

3. Цитрусові

Вітамін С не тільки запобігає застуді, він може допомогти скоротити тривалість застуди, а також запропонувати переваги для хворих на алергією. Доведено, що вживання в їжу продуктів з високим вмістом вітаміну С зменшує алергічний риніт, подразнення верхніх дихальних шляхів, викликаний пилком квітучих рослин.

Тому в сезон алергії не соромтеся їсти цитрусові з високим вмістом вітаміну С, такі як апельсини, грейпфрути, лимони, лайми, солодкий перець і ягоди.

4. Куркума

Куркума добре відома своїми протизапальними властивостями. Її активний інгредієнт, куркумін, був пов’язаний із зменшенням симптомів багатьох захворювань, викликаних запаленням, і міг допомогти мінімізувати набряк, подразнення, викликані алергічним ринітом.

Куркуму можна приймати в таблетках, настоянки або чаї – або, звичайно ж, вживати в їжу. Якщо ви берете куркуму в якості добавки чи використовуєте її в кулінарії, обов’язково виберіть в рецепті продукт з чорним перцем або пиперином. Чорний перець збільшує біодоступність куркумину до 2000 відсотків.

5. Помідори

Помідори є ще одним прекрасним джерелом вітаміну С. В одному томаті середнього розміру міститься близько 26 відсотків рекомендованої добової норми вітаміну С.

Крім того, помідори містять лікопін, ще одне антиоксидантне з’єднання, яке допомагає придушити запалення. Лікопен легше засвоюється організмом при приготуванні, тому вибирайте або приготовлені консервовані помідори.

6. Лосось і інша жирна риба

Є деякі свідчення того, що омега-3 жирні кислоти з риби можуть підвищити вашу стійкість до алергії і навіть поліпшити симптоми астми.

Німецьке дослідження 2005 року показало, що чим більше у людей ейкозапентаєнової (EPA) жирної кислоти в крові, тим менший ризик алергічної чутливості або сінної лихоманки.

Інше недавнє дослідження показало, що жирні кислоти допомагають зменшити звуження дихальних шляхів, яке відбувається при астмі та деяких випадках сезонної алергії. Ці переваги, ймовірно, пов’язані з протизапальними властивостями омега-3.

7. Цибуля

Цибуля є відмінним природним джерелом кверцетину, біофлавоноїда, який ви, можливо, бачили в продажу в якості харчової добавки.

Кверцетин діє як природний антигістамін, зменшуючи симптоми сезонної алергії. Оскільки цибуля також містить ряд інших протизапальних та антиоксидантних сполук, ви не помилитеся, включивши їх в свій раціон в сезон алергії.

Сира червона цибуля має найвищу концентрацію кверцетину, за ним слідує біла цибуля і зелена цибуля. Приготування їжі знижує вміст кверцетину в цибулі, тому для максимального впливу їжте її сирою. Ви можете спробувати її в салатах, в соусах (наприклад, гуакамоле) або у вигляді сендвіч-начинки. Цибулю також є їжею, багатою пребіотиками, яка живить здорові кишкові бактерії і додатково підтримує імунітет і здоров’я.

Читайте також: Стало відомо, хто не сплачуватиме за землю під час війни.



Перегляди: 231
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: