ВАЖЛИВО

Названо одну з найнебезпечніших загроз врожаю зернових

07.11.2021 08:05
photo_2021-06-23_12-02-29 (1)

Цьогоріч за підвищеної вологи особливого удару посівам зернових культур завдали грибкові хвороби, зокрема — фузаріоз.Про це повідомляє superagronom.com, пише  agronews.ua.

Про це йдеться у матеріалі «Фузаріоз колоса пшениці в сезоні 2021: особливості боротьби та результат».

«Для зернових культур однією з небезпечних загроз для кількісного та якісного врожаю є Gibberella zeae, також відомий під назвою Fusarium graminearum — це грибковий збудник, який викликає фузаріоз», — розповідає Віктор Сонець, менеджер з агротехнологій по засобам захисту рослин бренду DEFENDA.

Гриби роду Fuzarium спричиняють як фузаріозну кореневу гниль, так і фузаріоз колоса. Основне джерело інфекції — ґрунт, в якому на уражених рештках зберігаються збудники хвороби та заражене насіння. Також додатковим сприятливим фактором утворення цієї хвороби може бути короткоротаційна ланка сівозміни: кукурудза — пшениця з мінімальним обробітком ґрунту без перевертання скиби.

Інфікування рослин фузаріозною кореневою гниллю відбувається за вологості 40-80%, у діапазоні температур від +1℃ до +30℃, оптимальна температура для розвитку збудника — від +10℃ до 25℃. Без якісного протруєння посівного матеріалу збудник може викликати загибель паростків.

Збудник зберігається у формі грибниці, склероціїв, хламідоспор на рослинних рештках, на насінні та у ґрунті. Упродовж вегетаційного періоду поширюється конідіями, які розносить вітер, дощ і комахи. Конідії та сумкоспори збудників фузаріозу колоса можуть зберігати життєздатність 1 рік, хламідоспори та склероції — 2-3 сезони.

Для профілактики хвороб листя та стебла, а також фузаріозу у фазу кущення (ВВСН 21-30), необхідно внесення наступних фунгіцидів:

  • Пегас (д.р. прохлораз, 450 г/л) — 0,9 л/га +;
  • Парацельс (д.р. флутріафол, 250 г/л) — 0,5 л/га.

В період від фази кущення до виходу в трубку іде закладка плодоелементів і для збереження врожаю та профілактики видів іржі, септоріозу листя та колосу, фузаріозу колосу у фазу виходу в трубку — прапорцевий листок (ВВСН 39-45) наступне внесення фунгіцидів:

  • Дот (д.р. ципроконазол, 80 г/л + пропіконазол, 250 г/л) – 0,5 л/га +;
  • Старк (д.р. азоксистробін, 250 г/л) – 0,5 л/га.

Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: