НОВИНИ

Названо максимально можливий сухопутний експорт зерна

01.07.2022 14:08
original

Фактичні показники, які ми беремо за основу, прогнозують нам потенційні відвантаження не більше 3 млн т зерна. Це недостатній обсяг для експорту. Якщо врахувати залишки зерна у зерносховищах, які залишились з минулого року, нам потрібно відвантажити, за різними оцінками, близько 50 млн т. Про це розповів виконавчий директор Agricom Group, президент УКАБ Петро Мельник, передає НВ, пише agronews.ua.

«До початку повномасштабної війни Україна мала здатність відвантажувати 5−6 млн т зерна на місяць. 92-93% нашого зерна йшло через порти Чорного моря. Наразі ми можемо відвантажувати через існуючі канали лише 1,5-2 млн т. Замінити цими каналами логістику, яка відбувалась через українські порти, нереально. Фактично інфраструктура Європи не була розрахована на те, що вона буде працювати зі сходу на захід чи зі сходу на північ. Існує дуже багато технічних питань, які наразі неможливо вирішити, як і збільшити обсяги з 2 млн т до 5-6 млн т», – каже Петро Мельник.

Петро Мельник зауважує, що добре те, що ми вже потрохи відновлюємо відвантаження. Український уряд багато робить для цього і максимально оперативно вирішує це питання. Якщо у квітні експортні обсяги складали близько 1 млн т, то вже у травні їх вдалось збільшити до 1,8 млн т. Зростання потрохи відбувається, але варто пам’ятати і про те, що воно має обмежений потенціал.

Читайте також: Озвучено головні зміни у земельних відносинах під час воєнного стану.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: