НОВИНИ

Названо культуру, яка найменше постраждала від війни

23.07.2022 08:17
LoRj2ld47-semena

Ринок ріпаку найменше постраждав від воєнних дій. За перше півріччя 2021/22 МР було реалізовано понад 98% усього експортного потенціалу. Частка експорту у врожаї ріпаку перевищила 90%. Про це заявила аналітик олійного ринку «УкрАгроКонсалт» Світлана Купрєєва, пише agronews.ua.

«Особливістю 2021/22 МР є відносно високі відвантаження ріпаку в період воєнних дій, що стало можливим за рахунок вирішення логістичних проблем, відновлення та створення нових логістичних ланцюжків за наявності попиту з боку країн ЄС. Ця тенденція відзначалася за останні три місяці, коли щомісячний експорт перевищував середній показник трьох попередніх років: квітень — на 160%, травень — на 274%, червень — на 469%», — зазначила експерт.

Ключовий імпортер ріпаку — країни ЄС, частка участі знижена до 67% проти 83% роком раніше за рахунок виходу на ринок України Пакистану (12% всього експорту) та нарощування закупівель з боку Бангладеш.

На думку аналітика, у 2022/23 МР український ринок ріпаку залишатиметься заручником війни:

  • небезпека та непередбачені втрати під час збирання врожаю;
  • ціна ріпаку на внутрішньому ринку на 32% нижча за торішню;
  • низький ступінь укладання форвардних контрактів в умовах війни та невизначеності;
  • проблеми логістики призведуть до тривалого експортного сезону;
  • останні позитивні новини про переговори щодо «зернового питання» дають надію на розблокування портів, у такому разі ріпак буде однією з пріоритетних експортних позицій;
  • за рахунок активізації торгівлі, у разі розблокування портів, ціни на ринках ріпаку, які зазнали значного коригування після історичних максимумів, можуть отримати підтримку.

Читайте також: Викрито масштабну корупційну схему у Держпродспоживслужбі.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: