НОВИНИ

Названо головні проблеми молочних господарств через війну росії в Україні

28.05.2022 06:58
cow-4960242_960_720(1)

Молочні господарства будь-якого розміру, які опинилися в зоні активних бойових дій та окупації після 24 лютого, зіштовхнулися з низкою проблем. Про це повідомляє Zemliak.com, пише agronews.ua.

Так, основні проблеми це:

  • руйнування інфраструктури ферм та загибель тварин;

«Через обстріли, авіаудари багато виробничих та офісних приміщень були зруйновані або значно пошкоджені. Багато тварин на фермах загинули через ураження кулями, уламками бомб, снарядів, мін, гранат. Через проблеми з доставкою та приготуванням кормів багато тварин померли з голоду».

  • нестача кормів та вимушені зміни раціонів;

«Низка регіонів були заблоковані російськими окупантами, тому через загрози життю працівників не було можливості просто підвозити корми для тварин. Щобільше, багато фермерів зіштовхнулися з тим, що не вдавалося здійснити оплати за корми, а відтак були перебої в постачанні складових раціону. Виникала потреба скоригувати раціони тварин на фермах».

  • брак ветеринарних препаратів та деззасобів; 

«У багатьох молочних господарствах у «гарячих регіонах» швидко закінчувалися власні запаси медикаментів та засобів для дезінфекції. Закупити та тим більше провезти їх через російські блокпости й під обстрілами було майже нереально, відтак з’являлися інші супутні проблеми».

  • хвороби великої та дрібної рогатої худоби;

«Фермери мали обмежений доступ до корівників для забезпечення догляду та своєчасного доїння корів. Зрештою, вони зіштовхнулися з низкою проблем зі здоров’ям тварин через неможливість проводити належну ветеринарну діагностику та лікування поголів’я на окупованих територіях».

  • зірвані ланцюги постачання, переробки та продажів;

«У перші місяці повномасштабного вторгнення росії ведення молочного бізнесу в Україні буквально було заблоковане — зірвані ланцюги постачання, зокрема й між фермою, молочним заводом та торговельною мережею, відбулося блокування експорту. Господарства тижнями були змушені роздавати чи навіть утилізувати молоко, бо просто не мали можливості доставити на переробні підприємства. Станом на середину травня 2022 року майже третина молокопереробних підприємств досі не змогла відновити свою роботу».

  • знищення документації;

«Офіси та виробничі будівлі агрофірм у багатьох районах були використані російськими окупантами як штаби чи місця стоянок, при цьому  могла бути знищена документація та офісна техніка цих господарств. Тепер найближчим часом фермерам доведеться відновлювати втрачену та пошкоджену інформацію, аби працювати надалі».

  • заміновані землі та коригування сівозміни;

«Сотні гектарів сільгоспугідь в українських областях, де пройшлась російська армія, усіяні вибухонебезпечними предметами. Щобільше, в ООН назвали Україну однією з найбільш замінованих країн світу. На очищення полів від цих «слідів» російської війни знадобиться багато часу, тому в найближчому майбутньому великі площі земель просто не зможуть бути використані під посіви сільгоспкультур або як пасовища для тварин».

  • управлінські проблеми воєнного стану;

«Після 24 лютого 2022 року молочним підприємствам доводиться працювати відповідно до нових вимог воєнного стану.  Відтак треба знати, що змінилося у системі обов’язкових платежів, що робити у випадку, коли когось із працівників мобілізували, що таке бронювання працівників, як правильно оформляти нових працівників з-поміж вимушено переселених осіб чи навіть як обліковувати вихідну та вхідну гуманітарну допомогу».

  • нестача обігових коштів.

«Молочні підприємства в окупації, як було зазначено раніше, у зонах бойових дій та навіть після звільнення також мають величезні проблеми з обігом коштів. У багатьох агрофірм, які спеціалізуються на розведенні сільгосптварин, наразі немає можливості повністю або частково закупити всі необхідні ресурси — корми, ветпрепарати, засоби для дезінфекції тощо. Саме тому на гуманітарній допомозі таким господарствам акцентують увагу багато профільних спілок, громадських організацій та інших бізнес-спільнот».



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: