НОВИНИ

Названо 4 методи захисту від шкідників горіхового саду

18.08.2022 18:12
CHernivetskyj-1.

Окрім основного захисту проти шкідників для досягнення високого ефекту в горіхових садах проводять комплекс допоміжних заходів. На дерева одягають ловчі пояси, у крони вивішують феромонні пастки, перекопують ґрунт з коконами плодожерок. Проти деяких шкідників обробляють неонікотиноїдами та фосфороорганікою. Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» пише Ігор Шевчук, кандидат сільськогосподарських наук, співробітник Інституту садівництва НААН України, пише agronews.ua.

Учений радить наступні заходи:

1. У червні на стовбури дерев накладають ловчі пояси з гофрованого паперу, які раз в 8−10 днів переглядають, вибирають з них гусениць і знищують їх. Після збирання врожаю пояси знімають і спалюють. За допомогою ловчих поясів можна прогнозувати розвиток шкідника по лялечках, а також знищити велику кількість гусениць і зменшити шкоду, що завдає плодожерка. 

2. Для виловлювання метеликів лускокрилих шкідників з травня в крону дерев вивішують феромонні пастки, в садах встановлюють світлові ловушки і ловчі коритця з харчовими пахучими приманками — патокою, компотом, хлібним квасом. 

3. Після збирання врожаю навколо дерева на глибину 20−30 см перекопують ґрунт, закладаючи в глибокі горизонти кокони з гусеницями плодожерок, розташовані на зимівлю в рослинах у поверхневому шарі ґрунту і на ґрунті. 

Проти довгоносика візерункового навесні дерева обприскують одним з неонікотиноїдних препаратів. Жуків струшують на плівку, потім збирають і знищують. Проти стовбурових шкідників рослини обприскують одним з неонікотиноїдних або фосфороорганічних препаратів у період виходу жуків. Під час оброблення особливу увагу приділяють гілкам і стовбурам, їх обов’язково змочують робочим розчином. Жуки златки ховаються в ґрунт, тому обприскують також і ґрунт. Через 21 день оброблення повторюють. Щільність популяції зменшується під час струшування жуків, збирання і знищення.

Найоптимальнішим строком проведення обприскування проти попелиць є початок їхнього відродження із зимуючих яєць. У період вегетації оброблення повторюють, бо ці два види (верхня і нижня горіхові попелиці) полівольтинні. Використовують неонікотиноїдні й фосфороорганічні препарати, за кожного оброблення їх змінюють. У ранньовесняний період (перед розпусканням бруньок) проти зимуючих яєць ложнощитівки глодової, попелиць застосовують препарат 30В, (масло індустріальне 1−20) 76% КЕ з нормою витрати 40,0 л/га. У літній період личинок знищують, обприскуючи дерева препаратом 30В або одним з неонікотиноїдних препаратів у рекомендованих нормах витрати.

Читайте також: Якими критеріями оперувати при виборі сорту пшениці озимої



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: