ВАЖЛИВО

Названі основні причини відмови фермерам у держпідтримці

28.11.2020 15:42
845831


Основними причинами відмови фермерам у дотаціях є їхнє незнання умов програм, невідповідний юридичний статус господарства, відсутність прозорої звітності та помилки в оформленні документів. Про це написав народний депутат України VIII та IX скликання, член комітету ВРУ з питань агрополітики Микола Кучер у своєму блозі на Бізнес.Цензор, пише agronews.ua.

За його словами, трапляється й таке, що деякі українські фермери «де-юре» не є сільськогосподарськими товаровиробниками.

«Адже зареєстровані згідно чинного законодавства с/г виробники мають сплачувати єдиний податок 4 групи (колишній фіксований с/г податок). Натомість такі “де-факто” фермери по закону “малі підприємці”, які зареєстровані як платники єдиного податку, найчастіше 3 групи, де податкові зобов’язання значно менші», – вважає Куер.

Він зазначив, що у такому разі фермери, що не сплачують єдиного податку 4 групи, не можуть претендувати на держпідтримку.

«Їм потрібно це пояснювати, наголошувати на перевагах бути “де-юре” і “де-факто” сільськогосподарським товаровиробником. По-третє, ще раз наголошую на стратегічності такого кроку – закріпити законом 1% випуску продукції у сільському господарстві. Щоб потім кожного року систематично не потрібно було “продавлювати” виділення цих коштів під час прийняття бюджету», – додав нардеп.

Він переконаний, що такий законодавчий фундамент надасть можливість більш ґрунтовно, ефективно та на довгостроковій основі впроваджувати дієві та вдосконалювати наявні програми підтримки аграріїв.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: