НОВИНИ

Навіщо потрібно підключати системи контролю висіву в Soft.Farm?

31.08.2020 15:56
750a_r2b006191_hero_large_b2ddb130d5f2a7e14aa6defa1a81af8bf343f353

У сучасному аграрному світі принципи точного землеробства успішно пройшли перевірку часом, довели свою користь і фінансову доцільність. Більш того, точне землеробство стало мірилом ефективності фермерського господарства. Агропідприємство, на якому всі операції виконуються по-старому, без залучення засобів автоматизації, вважається малоефективним, незважаючи на те, що воно може приносити дохід власникам і пайовикам. Про це повідомила прес-служба Soft.Farm, пише agronews.ua.

Суть більшості систем точного землеробства – усунути проблеми там, де зазвичай на них не звертають увагу і навіть вважають нормою. Це тонкі інструменти, які дозволяють керувати витратами і втратами на рівні одиниць або навіть часток відсотків. Їх впроваджують, коли господарство вже працює над підвищенням ефективності своєї діяльності, ліквідувало великі технічні та організаційні проблеми і шукає шляхи подальшого розвитку.

До таких інструментів можна віднести і системи контролю висіву. Нова, якісна, добре налаштована сівалка дасть хорошу якість посіву. А ось система контролю висіву на тій самій сівалці може запобігти втраті кількох відсотків врожаю через явну або приховану поломку, недбале ставлення до роботи або низьку якість посівного матеріалу.

Будь-яка система контролю висіву, незалежно від виробника, складається з набору датчиків різного призначення, блоку управління і інтерфейсу для взаємодії людини і машини. Останні два елементи часто об’єднуються в одному пристрої – спеціалізованому бортовому моніторі трактора. Система налаштовується на певні параметри висіву, датчики зчитують поточні характеристики, блок управління аналізує дані і інформує механізатора про відхилення і проблеми. Багато хто переконаний, що для контролю роботи сівалки цього цілком достатньо. Якщо власник господарства сам сіє і зацікавлений в якості своєї роботи – так, достатньо. В інших випадках це далеко не завжди вірно.

Навіщо потрібно підключати системи контролю висіву в Soft.Farm?

Припустимо, насіннєпровід був зігнутий або зламаний рослинними залишками, а може забитий землею. Або один із висівних апаратів був негерметичний. Також припустимо, що при цьому механізатор халатно поставився до попереджень системи контролю висіву і продовжив гнати план по гектарах. Про це можна буде дізнатися лише коли хтось подивиться результати виконаної роботи. Так, співробітник буде покараний. Але поле вже засіяно 15-ю секціями замість 16-ти. Частина врожаю втрачена.

Така ж проблема може виникнути, якщо для сівби була залучена техніка з боку. Підряд виконаний за площею і термінами, але не за якістю: перевищена допустима швидкість, не витримані інтервали, норма висіву та внесення добрив. Навіть якщо система зафіксує плачевні результати – підрядники після сварки заберуть якісь гроші і поїдуть, а фермер залишиться з частково втраченим урожаєм.

Може трапитися, що механізатор отримав невірні вказівки, а може і сам помилився при налаштуванні сівалки. Встановив невірну норму висіву або швидкість. Робота йде повним ходом, але про це ніхто не дізнається до її закінчення.

Найнеприємніша ситуація – коли механізатор просто відключає систему контролю висіву і працює без неї. А потім посилається, наприклад, на поломку або неадекватну роботу пристрою. Реальні причини можуть бути різні – від небажання розібратися в нових технологіях до відвертого саботажу. В цьому випадку фермерське господарство терпить подвійні збитки – марні витрати на покупку системи контролю, яка не використовувалася, і прямі втрати врожаю від безконтрольної сівби.

Кожен досвідчений фермер може доповнити вищеперелічене реальними прикладами зі свого життєвого досвіду.

Навіщо потрібно підключати системи контролю висіву в Soft.Farm?

Як можна запобігти подібним ситуаціям? Виходить, потрібен додатковий контроль над сівалкою? Вірно, це так. Щоб не втратити дорогоцінні відсотки врожаю, потрібно вчасно повідомити про проблеми тих людей, які дійсно переживають за результат роботи.

Це і є основна задача модуля “Контроль висіву” Soft.Farm – дати можливість максимально зберегти врожай. Вчасно дізналися про проблему – значить оперативно втрутилися і запобігли втратам.

Для цього пропонується використовувати систему онлайн-моніторингу і диспетчеризації. Вона дозволить в будь-який момент часу з планшета або офісного комп’ютера побачити, що зараз відбувається з сівалкою, де вона знаходиться, як налаштована система і з якими фактичними характеристиками йде висів. У разі виявлених відхилень система покаже проблему на екрані, а також надішле повідомлення на мобільний телефон або на електронну пошту. Кількість сівалок, які відслідковуються, не обмежена.

Єдина умова – система контролю висіву повинна вміти передавати дані на будь-який віддалений сервер. Soft.Farm налагоджена так, що може забрати дані з будь-якого зовнішнього джерела в будь-якому форматі.

Навіщо потрібно підключати системи контролю висіву в Soft.Farm?

У модуля “Контроль висіву” є ще одне завдання – простий і прозорий облік підсумкових результатів посівних робіт.

Якщо ваша сівалка обладнана сучасною системою контролю висіву – отримати підсумки досить просто. Потрібно лише підійти з блокнотом до кожної машини, яка виконувала висів. Включити монітор, подивитися результати робіт, записати в блокнот. Відкинути зайві дані, отримані під час налаштування сівалки. Після цього постаратися не втратити записи. Потім підсумувати оброблені площі, просівання, кількість двійників і пропусків, розрахувати густоту стояння рослин, дати приблизний прогноз врожайності і так далі. Так, просто, але стомливо. Крім того, на будь-якому етапі можна припуститися помилки в записах або підрахунках.

Але якщо системи контролю висіву мають можливість передавати дані на віддалений сервер, то все може бути набагато простіше. На підставі отриманих даних модуль “Контроль висіву” автоматично виконає необхідні розрахунки.

Під час посівних робіт Soft.Farm допоможе оперативно підводити проміжні підсумки – як виконується план по господарству, по механізаторам, по техніці. Підкаже, на що варто звернути увагу, хто не справляється, а хто вже близький до завершення робіт.

Після закінчення посівної кампанії система сформує протокол кожної посівної роботи і зведену таблицю результатів по всьому господарству. Розрахує засіяні площі, витрати ПММ, насіння та добрив. Крім того, будуть отримані якісні агротехнічні характеристики посівів, які будуть використані для оцінки гарантованих втрат і підсумкової очікуваної врожайності.

Навіщо потрібно підключати системи контролю висіву в Soft.Farm?

Як бачимо, Soft.Farm проектує і розробляє модуль “Контроль висіву”, ґрунтуючись на реальних потребах тих аграріїв, які шукають ефективні шляхи оптимізації роботи свого господарства.

Наша мета – створити інструмент, який буде приносити фермерам користь, вимірювану в реальному грошовому еквіваленті.

Тому відповідь на питання, поставлене в заголовку, однозначна: використання Soft.Farm в комплексі з Вашими системами контролю висіву – вигідне і ефективне рішення.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: