ГОЛОВНЕ

Монополія на сортову сертифікацію насіння гальмує розвиток АПК, – УЗА

25.04.2020 13:02
art866_1

Монополія ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції»на ринку сертифікації насіння створює великі загрози та проблеми для усього АПК та не відповідає практиці ЄС, – вважає в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко. Про це пише agronews.ua.

“Так, не поодинокі випадки, коли Державне підприємство здійснює певні спроби недоброчесної конкуренції стосовно інших учасників ринку. Ми бачимо заклики підприємства до своїх клієнтів, мовляв, “якщо ви у нас не будете робити посівні якості, то ми не дозволимо робити і сортові”. Звісно, це на рівні розмов. Але такі випадки є, вони хвилюють усю галузь, і УЗА зокрема”, – заявив він.

Крім того, є питання рівня оснащеності лабораторій: приватних та державних. Дозвіл приватним лабораторіям надавати послуги з сертифікації сортових якостей, змотивує державні лабораторії і надасть можливість державному підприємству підняти свій рівень, – вважає він.

“Виробники хотіли б бачити ринок надання послуг сертифікації насіння більш якісним, прозорим, а послуги більш дешевими та зручними для клієнтів”, – заключає Сергій Іващенко.

УЗА просить Мінекономрозвитку України ініціювати зміни до Закону про насіння, які б дозволили всім акредитованим компаніям здійснювати сертифікацію як посівних, так і сортових якостей.

“Звісно, мова може йти лише про акредитовані компанії, які відповідають всім установленим вимогам”, – підкреслює представник УЗА.

Також УЗА просить МЕРТ дати оцінку діяльності ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» та його керівництву. В асоціації заявляють, що мають негативні відгуки на діяльність установи.

Як стало відомо, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не проти запропонованих змін. Але з уточненнями.

Зокрема, МЕРТ веде обговорення широкого залучення незалежних аудиторів. Друга позиція, яка обговорюється, стосується того, що приватні лабораторії будуть під державним наглядом. Але наразі немає положення про вибіркове оцінювання роботи приватних лабораторій державним органом. Невідомо і те, чи зможуть законодавці внести зміни до закону цьогоріч.

У Мінекономрозвитку розглянули озвучені аграріями проблеми.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: