ВАЖЛИВО

Найбільший в Україні виробник томату отримав 8 млрд грн збитків

01.05.2023 17:22
image-1-920x518

За актуальними цінами з ПДВ наразі втрати компанії “Агроф’южн”, яка є найбільшим виробником томатної пасти в Україні, складають понад 8 млрд грн. І це далеко не кінцева сума, адже ще невідома ситуація на двох виробничих майданчиках — Південному та Західному заводах на Херсонщині. Про це AgroPortal.ua повідомила фінансовий менеджер “Агроф’южн” Ольга Жукова, пише agronews.ua.

Компанія оцінює пошкодження заводів та обладнання в 3,4 млрд грн,  втрати томатної пасти, яка зберігалася на складах, — 830 млн грн, зернових — 600 млн грн, втрата сільгосптехніки оцінюється у близько 1 млрд грн. Якщо врахувати, що компанія практично не працювала 2022 року, і взяти за основу показники попереднього року, то ми не доотримали 30 млн євро ЕВІТDA і ще скільки ж зазнали втрат.

При цьому зовнішнього фінансування наразі компанія не отримує. До 2022 року “Агроф’южн” мала кредитні зобов’язання перед низкою банків, після початку війни банки надали можливість неформального Stand still, тобто дозволили не сплачувати тіло кредиту та відсотки. Але відсотки компанія сплачувала до кінця 2022 року, а з цього року є домовленість, що оскільки “Агроф’южн” нині працює на 10% від потужності, то сплачують 10% від нарахованих відсотків за кредитами.

Зараз у компанії фінансовий радник працює над тим, щоб зробити Stand still формальним, та після закінчення війни обговорюватиметься можливість реструктуризації боргів.

За словами Ольги Жукової, цьогоріч компанією заплановано капітальних витрат на 676 млн грн.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: