АГРОРЕГІОНИ

На Житомирщині сільськогосподарський кооператив відзначив столітній ювілей

22.12.2022 17:10
photo-1-946x630

Нещодавно столітній ювілей відзначив сільськогосподарський виробничий кооператив «Ружинський», що на Житомирщині. Про це повідомляє Голос, пише agronews.ua.

Унікальне господарство заснували у 1922 році ре-емігранти з Канади і США, які привезли з Америки куплені на власні гроші техніку, інструменти, насіннєвий матеріал і створили багатогалузеве господарство. Комуна «Новий Світ» уже тоді дивувала своїми підходами до роботи, організації виробництва, а головне — турботою не лише про своїх працівників, а й про інших жителів Ружина. Збудували електростанцію, водокачку з вітряним двигуном, слюсарну та взуттєву майстерні, механічну пральню, багатоквартирні будинки для працівників, відкрили школу та бібліотеку, створили духовий оркестр.

«Новий Світ» під керівництвом Якова Дудкіна не просто вийшов у лідери з виробництва сільськогосподарської продукції, збираючи рекордний на той час урожай пшениці — по 150 пудів з гектара (24 ц/га. — Ред.). Саме це підприємство дало змогу вижити багатьом мешканцям Ружина під час Голодомору 1932—1933 років.

Увесь той час влада пильно стежила за «проявами американізму» в комуні, а в середині 30-х років минулого століття поставила крапку на цьому експерименті: комуну перетворили на колгосп. Згодом, на початку 1950-х, усі ружинські колгоспи об’єднали в один навколо «Нового Світу».

Понад три десятиліття тодішній колгосп очолював Микола Гибало. Нині примножує його традиції і створює нові заслужений працівник сільського господарства України Олександр Колібаба, котрий очолив господарство у буремні дев’яності, коли підприємства банкрутували, а люди залишалися без засобів до існування.

Олександру Колібабі та його колективу вдалося не лише зберегти СВК «Ружинський» (колишній колгосп реорганізували саме в сільськогосподарський виробничий кооператив), а й вивести підприємство на передові позиції в області та країні. Тут продовжують славні традиції, започатковані ще комуною — зберігати дух корпоративної відповідальності за спільну справу, орієнтуватися на сучасні вимоги раціонального та ефективного господарювання. 

Незважаючи на повномасштабну війну, у СВК «Ружинський» докладають максимальних зусиль, щоб вчасно посіяти і зібрати урожай, зберегти поголів’я ВРХ, забезпечити земляків хлібом, молоком і м’ясом. Агрогосподарство активно підтримує Збройні Сили України та населення в зоні бойових дій, надає необхідну допомогу пенсіонерам, особам з інвалідністю, малозабезпеченим верствам населення Ружина, а також школам і обдарованим дітям. Уміють у СВК і шанувати ветеранів праці, підтримують молодих трудівників.

На цьому наголошували гості ювілейного заходу: представники селищної та районної рад, районної військової адміністрації, партнери по бізнесу. Кращим працівникам господарства вручили грамоти, подяки, квіти, смачні короваї (на знімку). А працівники культури підготували концерт.

Гарною новиною з нагоди ювілею став вихід у світ книжки «Сторічний шлях СВК «Ружинський», яку до друку підготував відомий краєзнавець доцент кафедри суспільних наук Поліського національного університету Геннадій Махорін. Це вже шоста книжка науковця про історію унікального господарства, заснованого реемігрантами.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: