НОВИНИ

В Україні студент розробив технологію виробництва паперу з опалого листя

27.08.2020 14:02
29356fb7fc95d406ec5310fcc7b2ffeb

Валентин Фречка із Закарпаття, ще будучи школярем, винайшов технологію виробництва паперу з опалого листя. Тепер він удосконалює свою ідею на Житомирському картонному комбінаті, а підприємство натомість розглядає перспективи розвитку його винаходу. Про це повідомляє agronews.ua.

Наразі Валентин Фречка зарахований у штат Житомирського картонного комбінату. Як розповідає перший заступник генерального директора Житомирського картонного комбінату Сергій Рудковський, наразі підприємство зорієнтоване на те, щоб замінити пластикову упаковку на паперову, яка буде безпечною для екології.

Базовим матеріалом для підприємства є макулатура, тобто вторинна сировина. Утім, з неї не можна виготовити речі, які безпосередньо контактуватимуть із продуктами харчування й губами людини, як от трубочки для пиття, кришки для стаканчиків. Для цього потрібна первинна сировина, і на картонному комбінаті вже працюють з волокнами соломи, газонної трави, цукрової тростини.

На підприємстві вже існую низка проєктів заміни пластикових виробів паперовими. Так, тут виготовляють паперові трубочки для коктейлю.

Також вироблено пробну партію лотків для яєць, які виготовлені із волокон скошеної трави. Перша партія такої продукції йде на експорт до Німеччини. Крім того, показує трубочки для пиття з волокон евкаліпту та цукрової тростини.

Ідея Фречки базується на використанні опалого листя з міських парків. Про лісове листя мова не йде, аби не порушувати тамтешню екосистему. Сировину збирають через 2-3 тижні після падолисту. За той час частина хімічних сполук, що містяться у листі, йде в ґрунт, а інші вивітрюються.

«Наша технологія дозволяє перетворити листя у розчин. Та частина, яка містить целюлозу, йде на виробництво паперу. У решті, через випарювання, нейтралізуємо гідроксид натрію, а сухий залишок може використовуватися як добриво. Таким чином, на виході отримуємо чисте волокно, яке не має в собі нічого, окрім целюлози. Тобто воно абсолютно чисте, безпечне, гіпоалергенне. Саме з нього ми потім формуємо папір», – пояснює Фречка.

В інтерв’ю ukrinform винахідник розповів, що папір виключно з опалого листя – недешеве задоволення, тому йому довелося знайти компроміс, аби ідея стала доступнішою як для виробника, так і для споживачів.

«Ми робили папір виключно з опалого листя без додавання жодних композитів (додаткових компонентів, – авт.). У результаті виходить такий самий папір, як із макулатури чи з деревини. Важливо розуміти, що такий папір у чистому вигляді дуже дорогий. Мені важко було прийняти це рішення, але все ж я погодився зробити композитний папір у співвідношенні 70 на 30, де 70% – опале листя, а 30% – макулатура низької якості. Таким чином, переробляючи 1 тонну листя, ми зможемо на 30% зменшити його використання і тим самим здешевити папір», – додає Фречка.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: