АГРОРЕГІОНИ

На Запоріжжі виявили вогнища небезпечного карантинного бур’яну

19.08.2022 13:09
4e9f0977a587eb434c4aa2d74092353d_XL

Під час обстеження територій Комунарського, Дніпровського та Олександрівського районів Запорізької області було виявлено вогнища небезпечного карантинного бур’яну – ценхрусу довгоголкового. Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, пише agronews.ua.

Це адвентивна (чужорідна) рослина північноамериканського походження, яку в Україні вперше виявлено на Херсонщині у 50-х роках минулого століття. Вона швидко поширилась у південних регіонах на приморських і прибережних пісках, у піщаному степу, на пасовищах, виноградниках, посівах просапних культур, газонах, уздовж доріг і засмічених місцях.

Це небезпечна для людини, травматична рослина завдяки наявності біля колосків колючої обгортки з численних твердих, зрослих біля основи і спрямованих у різні боки міцних, гострих, прямих шипів. При контакті людини з «колючками» можливе запалення та/або подразнення у місцях уколів.

Вкриті шипами плоди цієї рослини пошкоджують шкіру тварин, ранять шлунково-кишковий тракт та ротову порожнину. Колоски ценхрусу володіють аллелопатичним потенціалом, тобто в огортках містяться речовини, які пригнічують проростання насіння інших рослин. Бур`ян посухостійкий.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області закликає мешканців міста при виявленні невеликих ізольованих вогнищ ценхрусу довгоголкового здійснювати механічне знищення рослин (виривання рослини з кореневою системою) для недопущення подальшого розповсюдження насіння.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: