НОВИНИ

На Запоріжжі родина сироварів виготовляє особливий сир

16.09.2021 18:06
1-min-12

Фермери із Запорізької області виготовляють сири за стародавніми рецептами монахів. Про це повідомляє Бізнес схід, пише agronews.ua.

Власники Спаської органічної ферми “Ліхтенфельд” у селі Спаське Запорізької області Христина Черномаз та Володимир Мінко захопилися виготовленням сирів два роки тому. Подружжя жило у Мелітополі, але відвідавши сироварню на Одещині, закохалися у процес сироваріння та почали самі експериментувати.

Родина залишила місто і переїхала до села Спаське Мелітопольського району Запорізької області. Там і започаткували власний бренд.

“Ми тиждень провели на фермі у сировара Олександра Доброжанського в Одеській області, навчилися у нього азів сироваріння та повернувшись додому вирішили переїхати в село та почати варити сир”, – розповідає родинну історію Володимир.

До того часу родина не мала досвіду фермерства. Володимир – військовий, учасник АТО, Христина працювала завідувачкою соціальних гуртожитків для переселенців.

Працювати вирішили під торговою маркою “Органічна ферма “Ліхтенфельд”. Із німецької це слово перекладається як ясне поле.

Перші пів року ми вчилися, постійно експериментували, поки дійшли до такого смаку, який подобається нам, нашим друзям та покупцям.

Починали з невеликих об’ємів – щодня переробляли до 60 літрів молока. Зараз – 100 літрів молока щоденно.

Родина пропонує покупцям шість різновидів твердих сирів та три м’яких з пліснявою. Це сири з коров’ячого молока, яке сировари купують у місцевих селян. Усі сири – авторські, в основі яких європейські стародавні рецепти, зокрема кальвіністів зі Швейцарії. Сировари доопрацювали їх, так отримали нові сирні смаки.

“Усі наші сири – натуральні, з коров’ячого молока. Продаємо їх усі за ціною 370 гривень за кілограм. Деякі з них витримані у домашньому вині кілька місяців, мають чудову скоринку та насичений аромат. У нас є сир, якому один рік – це “Вайнекаас”. Це сир, у якому є суміш білої та синьої плісняви, має дуже насичений смак, пів року визріває, потім “купається” два тижні у червоному сухому вині. На фестивалі у Бердянську ми продали кілька голівок, поціновувачі такого сиру питали саме його. Сир “Рамзес” має вісім місяців витримки, пів року він визріває, потім два тижні коптимо його на вишневих та яблуневих гілках, виходить дуже яскравий смак та красива скоринка”, – розповідає технологиня Христина Черномаз.

18 – 19 вересня 60 фермерів-виробників крафтової продукції з Донецької, Луганської та Запорізької областей приїдуть до Маріуполя, щоб запропонувати покупцям свою продукцію. Відвідувачі фестивалю також можуть спробувати сири Спаської органічної ферми “Ліхтенфельд”.

“У Бердянську ми вперше були на фестивалі такого рівня. Маємо неймовірні враження, відгуки та продаж. Готуємося до поїздки у Маріуполь, будемо популяризувати нашу продукцію та загалом крафтовиків Сходу України”, – поділився Володимир.

Нагадаємо, що Збитки від крадіжок зерна на залізниці зросли у 4,5 рази.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: