АГРОРЕГІОНИ

На Запоріжжі рашисти збирають врожай на покинутих полях

12.07.2022 12:11
DJI_0089

Фермери на окупованій частині регіону перебувають у складній ситуації. Частина з них виїхала, на решту російські окупаційні сили чинять тиск. Про це розповіла представниця Асоціації фермерів і приватних землевласників Запорізької області Валерія Матвієнко «Новинам Приазовʼя», пише agronews.ua.

«Маємо дуже багато питань щодо запчастин, палива, добрив. У нас є дві категорії сільгоспвиробників. Є ті, котрі виїхали, і їхні поля залишилися покинутими, є ті фермери, які залишилися. Багато з них пройшли тортури у підвалах. Наразі немає реалізації, економіки та розуміння, що буде далі з цією продукцією. Для полів, які залишені власниками, знаходяться псевдо нові господарі, які намагаються заїхати й скосити новий урожай. Знаю, що фермери перед тим, як виїхати, самі палять свої поля, щоб нікому воно не дісталося», — зауважила вона.

Представниця асоціації також підтвердила, що місцеві аграрії на окупованих територіях змушені віддавати на продаж продукцію за цінами нижче собівартості.

«Перекупники насильно забирають або купують товар за копійки у фермерів, а вони вимушені продавати тому, що буде новий врожай, який ніде зберігати, а він псується. Тому віддають ячмінь по 1500 гривень за тонну, кукурудзу по 2500 гривень за тонну, соняшник — 6500 гривень за тонну. Це нижче собівартості, але всі розуміють, що треба хоч якісь кошти отримати», — підкреслила Матвієнко.

Матвієнко вважає, що у випадку тривалої окупації регіону з нього будуть намагатися виїхати й ті фермери, які поки що залишилися.

«Більшість фермерів залишились на окупованих територіях, бо у них залишалися озимі, а також вони намагаються максимально скосити врожай. Але ніхто не розуміє, яким чином це буде продаватися. Насамперед усі чекаємо перемоги та звільнення, але якщо ці процеси будуть затягуватись, то ті фермери, з якими я спілкувалася, не планують висаджувати на наступний рік будь-які види продукції. Вони планують зібрати, продати за будь-яку ціну, якщо орки не заберуть його, розрахуватися з пайовиками та виїжджати», — поділилася представниця асоціації.

Читайте також: Озимий ріпак: що обрати сорт чи гібрид.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: