АГРОРЕГІОНИ

На Волині селяни майже за безцінь здають картоплю

24.05.2023 15:25
potato-47636

Мешканці Волинської області віддають картоплю заготівельникам за ціною, яка не покриває затрати. При цьому селяни з картоплею збираються на визначеному місці, займають чергу, чекаючи по пів дня приїзду оптовиків, пише видання «Волинські новини».

«На сьогодні закупівельна ціна картоплі — 2,50 грн/кг. З 10 соток її можна зібрати максимум тонну-півтори. Виходить приблизно 2,5-3 тис. грн. Від цієї суми відмінусовуємо вартість дизпального під час оранки, міндобрив, засобів захисту рослин від шкідників. І виходить, що не можна навіть перекрити затрати. Навіщо тоді садити, якщо працюєш собі у збиток?» — зазначає Станіслав Понікарчук, який господарює у с. Межисить Ковельського району. 

Село Залухів Ковельського району розташоване на 12 км далі, туди заготівельники доїжджають ще рідше. Тому в людей залишилося чимало картоплі.

«Коли гуртовики приїжджали минулого разу, на всіх не вистачило сіток, — пояснює місцева жителька Людмила Колос. — Обіцяли повернутися. Ми їх чекали як манну небесну. Картоплю потрібно терміново реалізувати. Через місяць-півтора вона буде вже ніяка. Навіть свині не захочуть їсти таку бульбу».

За словами начальника відділу рослинництва і технічної політики управління АПР Волинської облдержадміністрації Олександра Книша, ціну на картоплю формує ринок. 

«Найімовірніше, цьогоріч площі під садіння картоплі в області будуть скорочені, — припускає Олександр Книш. — На це вплинули погодні умови — через повінь маємо й досі підтоплені сільгоспугіддя. Але зовсім відмовлятися від садіння другого хліба не варто. Зараз є багато нових скоростиглих сортів картоплі, зокрема середньо- та ультраранніх, які можуть дати хороший урожай, якщо їх посадити наприкінці травня – на початку червня. Прогнозую, що скорочення площ спричинить підняття ціни. Приміром, зараз на ринку вже є молода картопля, і вона вартує недешево».


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: