Консервний цех Цуманського лісгоспу, що на Волині, експортує свою продукцію в Канаду, США та Німеччину. За словами директорки, сьогодні вони ведуть переговори щодо постачання грибів. Про це повідомляє Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Консервний цех ДП «Цуманське лісове господарство» експортує широкий асортимент продукції – від березового соку до овочевої та фруктової серії. 12 видів продукції, яку тут виготовляють, має знак Кашрут і дуже успішно реалізовується в Ізраїлі.
Цуманські березові соки вже давно стали символом здорового харчування у Сполучених Штатах. І що найприємніше: полюбляють продукцію консервного цеху на Волині – нещодавно відкритий іще один магазин «Лісовичок» одразу став рентабельним і стрімко нарощує базу постійних клієнтів. Співпраця налагоджена і з мережами супермаркетів.
«Консервна продукція волинського лісу – то вже наша гарна традиція. Свого часу цех зберегли, сьогодні я сміливо можу говорити про те, що він є суттєвою статтею доходів підприємства загалом», – розповідає директор ДП «Цуманське ЛГ» Юрій Ребар.
Керівник не приховує: утримувати в належному стані все непросто, це вимагає затрат часу, матеріальних вкладень. Але є й віддача. Лише за цей сезон прибуток від реалізації продукції – понад 5 млн грн. Рентабельність – у межах 10%. Тим більше, потужності постійно нарощуються, з’являються нові контракти. Останній суттєвий – з ізраїльською фірмою. Ще одна партія продукції готується на Німеччину.
«Все це однозначно непросто. Хто знає, що таке вийти на ринки того ж Ізраїлю із харчовою продукцією, добре мене зрозуміє. Але нам це вдається, що стає непоганим стимулом», – додає директор.
Юрій Сергійович не приховує: основна заслуга в тому, що цех працює успішно, – начальниці Зінаїди Рябчун. Її досвід, знання, терпіння в роботі з кожним з клієнтом – запорука нових контрактів. Зінаїда Богданівна також є розробником нових рецептур. Вона ж їх постійно і вдосконалює – відповідно до побажань замовника.
Сама ж Зінаїда Рябчун розповідає, що співпрацю з Ізраїлем розпочали кілька років тому з одного виду продукції – малини.
«Спочатку ми дали на пробу 10 палетів варення, їм сподобалося. А з часом замовлення були все більші й більші. Так, із 8 видів продукції зараз ми на ізраїльську фірму постачаємо 13», – зазначила начальниця консервного цеху Зінаїда Рябчун.
За її словами, у цеху виробляють різні види березового соку. Тут ви знайдете сік з цукром, купажований сік, а саме з екстрактом шипшини, липи, сухофруктів.
Велику увагу приділяють виготовленню натурального березового соку без додавання цукру та лимонної кислоти, тільки з проходженням відповідної теплової обробки.
«Потрібно, аби продукція була безпечна: для цього необхідно підібрати відповідну форму стерилізації, мають бути витримані всі умови, вимоги. Тоді продукція може бути натуральною і не міститиме ніяких консервантів», – зауважила начальниця.
Серед фруктових консервів, які виготовляють у цеху, – варення та ягода подрібнена.
«99% продукції, яку ми експортуємо, має знак якості Кашрут. Кожен, хто знає, що це означає, розуміє, що такий продукт є ідеальним до споживання, без жодних добавок, виготовляється без застосування різних хімічних елементів.
Нещодавно ми проходили інспекцію. До нас спеціально приїжджали з Ізраїлю. В результаті на 12 видів продукції ми отримали знак Кашрут.
На сьогоднішній день 50% продукції ми вже реалізували, залишилися такі види, як журавлина, брусниця та асорті. Вже готові нові партії на поставки», – зазначає Зінаїда Рябчун.