НОВИНИ

На водоймах басейну Чорного моря тривають наукові дослідження

09.04.2024 18:15
9

Науковці Інституту рибного господарства, екології моря та океанографії Держрибагентства продовжують збір іхтіологічних і гідробіологічних матеріалів на лиманах, ріках та озерах Причорномор’я. Про це повідомляє Держрибагентство, пише agronews.ua.

Зокрема, моніторять стан нерестової популяції оселедця під час міграції даного виду у р. Дунай. Ця робота дозволяє оцінити репродуктивний потенціал оселедця та прогнозувати стан його запасу на наступний рік.

Водночас фахівці досліджують склад та біологічні показники риб у промислових уловах у Дністровському та Березанському лиманах, а також у Кучурганському водосховищі, де діє режим СТРГ.

Так, у Дністровському лимані основу уловів склали сріблястий карась, лящ та короп (сазан). Поодиноко зустрічалася плоскирка. У Березанському лимані в уловах у переважній кількості траплялася атерина, а також бички, кефалеві, молодь тарані та креветки. На Кучурганському водосховищі було вивчено розмірно-масові показники та стан гонад коропа, ляща, тарані, окуня та плоскирки.

Крім того, фахівцями Інституту спільно з працівниками Одеського рибоохоронного патруля здійснено виїзд на озера річкової системи р. Дністер. Під час заходу оглянуто озера Погоріле, Тудорове, Писарське, Саф’яни, Біле, а також ділянку р. Дністер у районі с. Маяки.

Разом з тим проаналізовано видовий склад риб у верхів’ї Дністровського лиману: в уловах переважав карась сріблястий, також зустрічалися короп, лящ, плоскирка, судак та деякі інші види.

При цьому відмічено зміну морфологічних ознак риб, характерних для періоду нересту. У ході виїзду проведено також проміри глибин для визначення рівня заповнення нерестовищ та відібрано проби зоопланктону для оцінки харчової основи планктоноїдних видів риб.

Комплексні науково-дослідні експедиції науковців у співпраці з рибоохоронними патрулями, Інститутом морської біології Національної академії наук України та рибальськими підприємствами на водоймах Причорномор’я тривають.



Перегляди: 103
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: