НОВИНИ

На Вінниччині сільська громада заробляє на сміттєзвалищі: роблять плитку із сміття та обігрівають теплиці

11.08.2020 16:02
9534759bd526869858a585bd1dfbb077_w840_h520

Райцентр Іллінці на Вінниччині потопає в ароматі та різнобарв’ї квітів. По місту кругом висаджені понад шість тисяч тюльпанів. Не менше і петуній, які складають композиції на невеличких ділянках. Місцеві жителі у захваті від такої краси. Про це повідомляє vinnitsa.info, пише agronews.ua.

«Це дуже гарно! Наше місто потопає у квітах! Дуже приємно, коли вранці йдеш на роботу, в школу, і любуєшся всією цією красою. Ми дуже любимо своє місто і дуже гордимося, що воно ось таке яскраве, квітуче. Я взагалі дуже люблю тюльпани. Хто не приїжджає до нас в місто, всі із захопленням від того, що у нас стільки клумб. І стільки квітів», – не стримує захвату Світлана Мельник, мешканка райцентру Іллінці.

Пані Світлана пишається не лише квітами, а й тим, що вирощені вони були саме в Іллінцях на місцевому комунальному підприємстві «Добробут». Кілька років тому на території звели дві теплиці на 500 квадратних метрів. Одну з них, задля економії простору, зібрали на даху гаража зі спеціалізованою технікою. У теплицях десятками тисяч розсади різних видів рослин. Від барвінку, до хвої.

«У нас напевно 50 видів квітів. Саджанців, це тисячі. Ми в тому році, по-моєму, 50 тисяч всадили. В цей рік ще у два рази більше буде. Що тільки не висаджуємо у нашому місті. Ми даємо квіти на громаду. На садочки, на школи. Карантин карантином, але ми живемо. Квіти хочуть догляду. Так, як люди. Ми стараємося бути обережні. І просимо людей бути обережними. Ну ради цих квітів ми не можемо залишатися дома», – проводить екскурсію теплицями Валентина Андрушко, майстер по озелененню Іллінецького комунального підприємства «Добробут».

Роздивляючись квіти в оранжереї та на вулицях Іллінців, важко подумати, що квітнуть ті коштом сміття.

«Ідея зародилася у той час, коли ми почали реалізовувати проєкт «Чисте місто». Спочатку ми зробили такі правила, про те, хто і як, яким чином має сміття сортувати, збирати, утилізувати й відсортовувати, з подальшим продажем. А другою чергою, як би була програма про те, на що витратити вказані кошти. Від реалізації продукції, яка сьогодні підлягає утилізації, чи переробці. І вирішили ці кошти направляти на озеленення міста і сіл власної громади. Як вона сьогодні впроваджується ви бачите. Це пройшло чотири роки від старту. Реалізується програма завдяки тому, що містом розроблена стратегія збалансованого розвитку. В чому це полягає. У тому, що ми порахували, дійшли до висновку, що краще все-таки виростити в себе, чим його придбати, купляти за шалені кошти. Будем говорити так. Тому що навесні розсада, вона надзвичайно дорога. І реалізували задумку на базі свого комунального підприємства «Добробут», впровадили проєкт по будівництву тепличного господарства. Де зайнято і працює сьогодні, в залежності від сезону близько 20 осіб. В основному, це жіночий склад. Який займається всією цією красою», – пояснює Олег Дмитрик, перший заступник Іллінецького міського голови.

Місто закупило насіння, паростки та цибулини елітних порід. Почали вирощувати їх самостійно. За чотири роки підрахували мільйони гривень економії.

«Від початку висадки в закритий ґрунт, це починаючи з осені, закінчуючи сьогодні висадкою, є певні затрати. Але, ці затрати, вони залишаються, будемо говорити, на території нашої громади. По-перше. Ми дали додаткові 15 робочих місць. Люди на сьогодні залишилися в Україні. Ці люди залишилися в місті. Які своєю працею примножують красу нашої громади. Тут, якби не порівняти з економією. Тому, що люди залишилися біля власних сімей. Вони мають сьогодні достойну заробітну плату. Це також позитив. А те, що ми сьогодні не віддаємо власні кошти за межі нашої громади, це також позитив. Я думаю, що ми тут економимо. Навіть по одному мільйону в рік, це вже також є показник», – підраховує заступник мера.

Квітники в Іллінецькій ОТГ будуть радувати своїх мешканців та гостей міста до початку холодів. На заміну рослин, які відцвітають, спеціалісти підсаджують сезонні квіти. Однією з родзинок є троянди. Серед них незвичні: зеленого, синього та блакитного кольору. З їх тональностей викладають прапори.

«Під колір прапора і під колір громади. Тут є багато дизайнерських пропозицій. І люди спеціалісти ним займаються», – посміхається Дмитрик.

На найближче майбутнє квітів в Іллінцях стане ще більше. Цього року на смітнику райцентру планують збудувати ще рад теплиць. Полігон переобладнали на місце, де вологе сміття розміщується під ґрунтом. На цій території висадили яблуневий сад, відкрили контактний зоопарк. Вторинне сміття сортуються. З петпляшок, прямо на місці почали виробляти тротуарну плитку. Устаткування закупили на заводі у сусідньому районі. Отриманою плиткою оздоблюють вулиці Іллінецького ОТГ.

Раніше в Іллінцях розробили стратегічний план переробки сміття на тротуарну плитку та бордюри. Менш ніж за три роки налагодили виробництво. Сировини вистачить на оновлення пішохідних зон для 24 населених пунктів об’єднаної територіальної громади.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: