НОВИНИ

На українському ринку деревини зростають ціни та попит

09.02.2024 11:18
gefällte bäume

З початку року підприємство відвантажило понад 700 тис. куб. м деревини. На 60% більше ніж за той же період 2023 року. Про це повідомив Гендиректор ДП «Ліси України» Юрій Болоховець, пише agronews.ua.

За його словами, після періоду застою реалізація пожвавилася; залишки зменшилися; обсяг законтрактованої деревини на торгах першого кварталу вже перевищив 2 млн куб. м.

«Додаткові аукціони продовжуватимуться до березня, проте сума контрактів за перший квартал вже сягнула майже 4,1 млрд грн та перевершила показник по необробленій деревині за аналогічний період 2023 року», – відзначає Юрій Болоховець.

На сьогодні середня ціна реалізації складає приблизно 2,1 тис. грн за куб.м (за прогнозами наших фахівців, після реалізації дров ціна знизиться приблизно до 1,9 тис. грн за куб.м). У четвертому кварталі минулого року середня цін складала 1,75 тис. грн за куб. м. Отже, спостерігається не лише зростання обсягів реалізації, але й позитивна цінова динаміка.

«Два тижні тому я розповідав про складну ситуацію на ринку, скорочення попиту через блокування експорту через західні кордони. Сказав, що попри всі негативні прогнози налаштований оптимістично. Пройшло зовсім небагато часу. Запроваджені антикризові заходи дають результат», – продовжує пан Юрій.

Зокрема, на підприємстві посилений контроль за виконанням контрактів. Якщо деревина виставлена на торги і викуплена, керівник філії має забезпечити її заготівлю та відвантаження згідно з узгодженим графіком поставки. Будь-які пояснення «чому не зроблено» не приймаються.
Увесь обсяг нереалізованої деревини має одразу без затримок виставлятися на додаткові торги.

План по заготівлі має вчасно коригуватися відповідно до укладених контрактів. Щоб уникнути накопичення залишків та втрати якості.

«Ситуація поступово покращується. Сподіваюся, найскладніший період ми пройшли», – підсумував Юрій Болоховець.



Перегляди: 176
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: