НОВИНИ

На Полтавщині соляна кислота зі спиртзаводу потрапила у ґрунт

18.08.2020 08:02
59706752f0470

Соляна кислота на ДП «Лохвицький спиртовий комбінат» потрапила із емностей до ґрунту. Цю проблему обговорили на онлайн-нараді з представниками Мінекономіки, Нацполіції, підприємства, яке має відповідну ліцензію на утилізацію, фахівців Полтавської облдержадміністрації та Лохвицької РДА. Про це повідомили у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА, пише agronews.ua.

Екоінспекція обраховує обсяг збитків, завданих довкіллю у зв’язку з недбалим зберіганням соляної кислоти на Лохвицькому спирткомбінаті

Заступник голови облдержадміністрації Євген Греков поінформував, що вже отримали висновки Харківського наукового центру військової екології, який має ліцензії й лабораторії для проведення обстеження вмісту цистерн, де зберігається соляна кислота. Відповідно до методики відбору зразків їх взяли кілька. За ними визначена концентрація — 28, 18, 22, 26 відсотків. Середня концентрація кислоти, яка зберігається в ємностях, — 23 відсотки.

“Тобто речовина в ємностях є прекурсором. Маємо враховувати той факт, що вона знаходиться на балансі підприємства, тобто це не безхазяйні речовини. У цих речовин є власник — державне підприємство «Лохвицький спиртовий комбінат». Фахівці Державної екологічної інспекції Центрального округу відібрали зразки підземних вод і ґрунту. Отримали висновки про перевищення вмісту речовин у 5 разів у ґрунті. Відповідне звернення було надіслане до правоохоронних органів. Кримінальне провадження порушене. Нині екоінспекція обраховує, скільки збитків завдано навколишньому природному середовищу в зв’язку з недбалим зберіганням цих речовин. Обрахунки цих збитків стануть основою експертного висновку про присвоєння рівня надзвичайної ситуації, який присвоює експертна комісія ДСНС”, — зазначив Євген Греков.

Голова концерну «Укрспирт» Ігор Ільчишин зазначив, що Лохвицький спирткомбінат входить до концерну «Укрспирт», а не до держпідприємства «Укрспирт».

“Коштів у концерну немає, рахунки арештовані. Допомогу надати Лохвицькому спирткомбінату ми не можемо, — сказав Ігор Ільчишин. — Кислота була закуплена в 2007 році й відтоді зберігається. З 2009-го підприємство не працює. Кислота за цей період втратила споживчі якості й не може бути використана у спиртовому виробництві, тому підлягає утилізації”.

Начальник відділу поводження з небезпечними відходами київської компанії «ДСЛ-2010» Юрій Сліпачук повідомив, що підприємство готове здійснити утилізацію, має ліцензію на утилізацію прекурсорів.

“Кислоту потрібно відкачати у спеціальні ємності й перевезти до місця утилізації. Якщо ми проводитимемо цю роботу, то відкачувати речовину в ємності будемо в присутності представників ДСНС, які контролюватимуть процес”, — сказав Юрій Сліпачук.

Євген Греков поінформував, що після отримання від екоінспекції висновків щодо розміру збитків відбудеться засідання регіональної комісії ТЕБ і НС. Потім необхідний пакет документів буде подано до ДСНС для присвоєння рівня надзвичайної ситуації.

«Якщо це об’єктовий рівень, то відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 140 фінансування заходів із запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій здійснюється за рахунок власних коштів підприємств, установ, організацій, на території яких виникла чи може виникнути надзвичайна ситуація. Якщо у Лохвицького спирткомбінату коштів недостатньо, то оскільки воно перебуває у віданні концерну «Укрспирт», останній і мав би профінансувати своє підприємство для подолання наслідків. Якщо він цього зробити не зможе, то орган виконавчої влади, в управлінні якого перебуває концерн, приймає рішення про виділення коштів на подолання наслідків надзвичайної ситуації. Мінекономіки і є органом управління «Укрспирту», — розповів Євген Греков.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: