АГРОРЕГІОНИ

На Одещині стався масовий мор птахів

20.09.2022 14:13
700x371-632576a5db0f6

Упродовж двох днів до офісу нацпарку «Тузлівські лимани» надходила інформація від місцевих мешканців та працівників, що на лиманах Бурнас та Солоний  є багато загиблих птахів. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці нацпарку, про це повідомляє agronews.ua.

13 вересня комісія «Тузлівських лиманів» спільно з ветеринарами провела обстеження території. встановили, що на мілководдях лиманів Солоний та Бурнас дійсно є загиблі птахи. 

Детальне обстеження території та акваторій показало, що мертві є тільки в зоні цих двох лиманів, неподалік від потужних ЛЕП. На інших територіях чи акваторіях нацпарку загиблих птахів не було.

Кількість мертвих птахів, або їх залишків, сягала біля 300. Серед них виявили пёять тонкодзьобих мартинів (Червона книга України) та решта відносились до звичайних мартинів, серед яких було 10% молодих (ввечері багато загиблих птахів підбирають хижі тварини). Інших видів птахів мертвими не знайшли. 

Ветеринари відібрали проби на дослідження. Серед причин загибелі є кілька версій: 

1. Епізоотія інфекційної хвороби. 

2. Хімічна отрута на фермерських полях, де мартини іноді харчуються.

3. Зіткнення з потужною ЛЕП (явних зовнішніх ознак ураження струмом не виявили). 

4. Хімічне забруднення акваторії лиману Бурнас важкими металами та іншими побічними хімічними сполуками, уключаючи ракетне пальне, як наслідки рашистського бомбардування зони лиману Бурнас, особливо на початку війни.

Про результати досліджень повідомлять згодом.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: