АГРОРЕГІОНИ

На Львівщині вирощують обліпиху різних сортів

20.03.2024 17:20
3

Враховуючи популярність обліпихи і попит на продукти її перероблення, все більше фермерів закладає обліпихові плантації. Сприяє цьому і державна грантова програма на розвиток садівництва та ягідництва. Про це повідомляє Ягідник, пише agronews.ua.

Але в Україні є чимало фермерів, які вже на власному досвіді пересвідчилися, що обліпиха має чимало переваг для ягідного бізнесу. Серед них – фермерське господарство «Золото Карпат» із Дрогобицького району Львівської області, яке вирощує обліпиху різних термінів достигання для різних потреб: і для свіжого ринку, і для перероблення.

Засновник підприємства Володимир БОЛЮК переконаний: обліпиха має перспективу, а якщо дібрати сорти з урахуванням майбутніх потреб і правильну агротехніку – то й поготів.

Фермерське господарство «Золото Карпат» на площі 10 га вирощує обліпиху вже більше як 7 років. З власного досвіду Володимир Болюк переконався, що ця культура має чимало переваг для бізнесу:

“Насамперед основна перевага полягає в її ціні. Ця культура дуже добре тримається на плаву, і ціна на неї завжди вигідна: вона або залишається стабільною, або ж з кожним роком росте. Колись вартість цієї ягоди стартувала з 50 гривень за кілограм, але з кожним роком вона збільшується на 5–10 гривень. Окрім того, ще одна перевага цієї культури полягає в тому, що, на відміну від інших садів, плантацію обліпихи не потрібно сильно пильнувати, адже люди не так крадуть її, як, приміром, грушу. Так, коли в нас достигає груша, ми змушені наймати людей, щоб вони охороняли врожай. Натомість обліпиху крадуть найменше, бо просто не знають, що з нею можна робити. А якщо на плантації ростуть колючкові сорти, то до них навіть не підходять”.

До того ж, за словами Володимира Болюка, обліпиха дуже реагує на агротехніку, тому великі вкладення в добрива та догляд дають гарний результат.

У фермерському господарстві «Золото Карпат» вирішили максимально розтягнути процес збору врожаю обліпихи, тому висадили сорти різних термінів достигання.

“Деякі фермери люди шукають свою нішу та вибирають лише один напрямок, натомість ми робимо конвеєр, вирощуючи і ранні, і середні та пізні сорти. Тому в нас є обліпиха для кожної потреби та кожного клієнта”, – каже Володимир Болюк.

За його словами, в господарстві «Золото Карпат» росте одна з найбільших колекцій сортів обліпихи в Україні, серед яких – Київський Янтар, Либідь, Єва, Марія Брувелле, Анна, Подільська, Прикарпатська, Михайлівська, Лейкора, Клара, Мара, Покрова, Говерла, Ботанічна, Золотий Початок, Сонечко та багато інших.

80–90 % саджанців, висаджених у ФГ «Золото Карпат», вирощені самостійно, інші ж 10–20 % Володимир Болюк купує для дослідження. Але не всі вони придатні для вирощування в кліматичних умовах України, тому є багато сортів і саджанців, які не пройшли випробування.

“Так, приміром, румунська селекція мені зовсім не імпонує, хоча я посадив чимало румунських сортів, але зараз вирішив відмовитися від них. Адже впродовж 3–4 років, коли я їх досліджую та вирощую, я побачив, який вони дають приріст, ягоди і як загалом росте кущ. З часом я зрозумів, що за однакових умов інші сорти показують більшу продуктивність і врожайність, тому обліпиху румунської селекції я більше не буду висаджувати, – розповідає засновник господарства. – Але водночас є чимало сортів, які ростуть у мене вже кілька років. Хоча я поки що не можу їх рекомендувати іншим фермерам, але в них бачу неабияку перспективу. Тому потрібен час, щоб визначити, придатний сорт до вирощування в кліматичних умовах України чи ні”.



Перегляди: 93
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: