АГРОРЕГІОНИ

На Львівщині подружжя вирощує крафтову полуницю

20.05.2024 11:23
2

Світлана та Ігор Бегей виграли грант і вирощують полуницю у власному крафтовому господарстві на Львівщині. Цьогоріч через сприятливу погоду вони почали збирати ранню полуницю на 20 днів раніше ніж зазвичай. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

За їхніми словами, господарство сімейне — подружжя працює самостійно й не наймає працівників додатково. Через розташування й не завжди сприятливу погоду Світлана й Ігор починали вирощувати полуницю під накриттям, а зараз висадили й у відкритий ґрунт.

Ігор Бегей розповідає, що цього року через теплу весну почали сезон раніше на 20 днів. Полуницю подружжя вирощує на крафтовому господарстві в селі Нове Місто.

“Чим крафт відрізняється від масштабного промислового виробництва – це об’ємами, звичайно. Ми ніколи не зрівняємося своїми декількома десятками соток з тим, хто має гектари. Але крафтове виробництво зазвичай маленьке й невеликі партії. Ми маємо можливість відслідковувати повністю весь процес. Це не масмаркет, це крафт, це треба любити”, — каже Ігор.

Зараз ягоди вирощують двома способами: у відкритому ґрунті та під накриттям у “весняних тунелях” — конструкціях під плівкою, розказує Світлана Бегей:

“Ми дуже швидко вирішили садити її на пагорби. В першому тунелі в нас на початку росла трава і ріс сад. Ми переорали, руками накладали пагорби, тому що сюди техніка велика не може заїхати. Це все ручна робота, це все малесенький крафт і кожна рослинка була руцями підливана, поки не було крапельного. І ми за цим доглядали як за маленькою дитинкою. Минулого року останній збір у нас був 18 листопада. На вулиці лежав сніг, а ми ще збирали полуницю”.

За словами Світлани Бегей, полуницю збирають із ранньої весни до пізньої осені завдяки використанню різних сортів і способів вирощування. Також жінка розповідає, що на господарстві сушать полуницю й виготовляють із неї зефір і пастилу.



Перегляди: 101
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: