НОВИНИ

На Івано-Франківщині селяни створили грибний кооператив

27.08.2020 15:06
original-1340632025

У Білоберізькій ОТГ місцеві мешканці вирішили робити бізнес на збиранні ягід чорниці і грибів та відкрили сільськогосподарський кооператив «Гуцульські ґазди», який має допомогти місцевим з роботою. Про це повідомляє Репортер, пише agronews.ua.

Зараз у новоствореному кооперативі працюватимуть 6 його членів, однак скоро мають оформити ще 3. Через деякий час планують залучати до роботи й місцевих мешканців. У планах створення 30 робочих місць на обробці ягід та ще близько 100 людей може бути залучена у збиранні.

«Це у перспективі, бо цього року не дуже добрий врожай на чорницю. Більшість ягід зібрали ще зеленими. У 2019 році теж був неврожай, але цьогоріч – ще на 25 % менше. Також проблема з грибами – ліс сухий, дощу треба. Буде видно, як піде далі, усе залежить від погоди. У планах є збирати лікарські трави. Їх можна заготовлювати під час цвітіння, а взимку – готувати й фасувати», – розповів голова кооперативу Василь Лазорик.

Однак, узимку робота, ймовірно, зупиниться, щоб не опалювати дарма приміщення, раз достатньо урожаю не буде. А з нового сезону все розпочнуть з новими силами.

Ягоди «Гуцульські ґазди» планують продавати підприємцям, уже були перемовини з львівськими та луцькими фірмами. Як боротися з самостійними збирачами, які приїжджають на територію громади навіть з сусідньої Чернівецької області, поки не знають. Найімовірніше, будуть пропонувати людям продавати зібрану чорницю до кооперативу – прямо на місці.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: