НОВИНИ

На Херсонщині фермер отримав збитків на 1 млн грн

27.07.2021 11:05
Xa810GoZ

На Херсонщині дощі принесли фермеру збитків на мільйони гривень. Про це повідомляє Новий день, пише agronews.ua.

Минулого року закінчили жнива 11 липня, позаминулого — 14-го, цьогоріч через часті дощі закінчаться у серпні, — розповідає керівник фермерського господарства «Час», депутат Генічеської міської ради Валерій Черкашин з села Петрівка.

Жнивувати у «Часі» почали більше місяця тому — 24 червня. Зерно, запевняє Валерій Володимирович, хорошої якості: «Здавали аналізи на Рівненському елеваторі. Там сказали, що така якість лише у трьох господарств поблизу: ТОВ «Агрофірма імені Т. Г. Шевченка» (Догмарівка), ТОВ «Світанок» (Сиваське) і у нас. Це тому, що дотримуємося технології вирощування».

У інших сільгоспвиробників, за словами фермера, дощі вплинули на якість. Не лише клейковину вимили, зробивши пшеницю фуражною, а й до розвитку захворювань призвели. І якщо з більшістю сажкових хвороб навчилися боротись фунгіцидами, то фузаріоз колосу для багатьох став вироком.

Однак, каже фермер, нині навчилися пекти хліб і з фуражної пшениці: «Клейковину додають штучно. Щоправда, такий хліб можна їсти всього один день. Далі він береться цеглиною».

А от з площами, на яких ростуть озима пшениця з ячменем, фермеру пощастило не так, як з якістю. Частина полів знаходиться у низині, і на них вже кілька тижнів стоїть вода. «Підтопленими залишаються близько 200 га, — зітхає. — Косити там не зможемо. Підрахував, що через це недоотримаю близько 7 мільйонів».

Жнивувати важко і на ділянках, де води немає, але земля вогка. Щойно у комбайна починає наповнюватися бункер, він вгрузає у ґрунт. Витягнути потужну техніку тоді велика проблема.

«Якось два трактори «John Deere» не могли витягнути з багна комбайн, — розповідає фермер. — При цьому потужність кожного — 340 кінських сил!».

Нагадаємо, що в одному з регіонів Ураїни продаж землі зріс втричі.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: