ВАЖЛИВО

На Дніпропетровщині злочинці вимагали у фермера півмільйона гривень

09.09.2020 18:32
Screenshot_1

В смт. Петриківка Дніпропетровської області група зловмисників вимагала 650 тис. грн у місцевого фермера і його брата. Про це під час прес-конференції «Як не стати жертвою вимагачів: історія фермера з Дніпропетровської області», розповів сам потерпілий, Анатолій Кондрацький. Про це повідомляє most-dnepr, пише agronews.ua.

“З моїм братом Віктором ми займаємося фермерством близько 20 років. У нас в оренді по 250 га землі на кожного. З початку липня місяця нам почали надходити дзвінки з погрозами від невідомих і вимогою виплатити гроші.Нам погрожували фізичною розправою, підпалами техніки і зерносховищ. Для підтвердження серйозності намірів, вони зробили спробу підпалу зерносховища і обстріляли його з вогнепальної зброї” – розповів фермер.

Він додав, що практично два місяці спілкувався з вимагачами, ці люди могли дзвонити в будь-який час доби. Два рази навіть їздив у Дніпро для переговорів з ними.

“Посередниками в цьому процесі виступали знайомі, які, як надалі встановило розслідування, виявилися організаторами і активними учасниками цієї групи”, – наголосив фермер.

Анатолій Кондрацький зазначив, що в ході однієї із зустрічей було вирішено передати зловмисникам необхідну суму – 650 тис. грн.

Фермер підкреслив, що вимоги вимагачів постійно змінювалися. В результаті зловмисники були затримані під час передачі коштів.

“Це була сума і в 150 тис. доларів, і навіть 1 млн грн. У підсумку домовилися на 650 тис. грн. 3 вересня під час передачі грошей їх затримали. Ми дуже вдячні правоохоронцям, зокрема співробітникам спецпідрозділу “КОРД”, а також слідчому і працівникам карного розшуку”, – прокоментував фермер.

Адвокат Ірина Збарська наголосила, що вимагання є тяжким злочином, однак в процесі  розслідування правоохоронці нерідко стикаються з проблемами в доказовій базі. Злочин буде вважатися здійсненим вже після того, як зловмисник висунув вимоги щодо своєї жертви.

Експерт порадила жертвам вимагачів фіксувати весь переговорний процес і негайно звертатися до правоохоронних органів.

“Вимагання – це злочин, який дуже важко доводити. Я рекомендую тим, хто може стати жертвою вимагачів, необхідно відразу ж звернутися із заявою про злочин до правоохоронних органів. Крім того, необхідно здійснити аудіозапис, щоб надати докази правоохоронцям”, – додала вона.

Нагадаємо, Анатолій Гайворонський розповів, що спонукало фермерів об’єднатись у збройні підрозділи. Українські фермери створюють збройні загони самооборони від рейдерства. Фермерська самооборона є громадською контролюючою силою від рейдерських захоплень, неправочинних дій та для самозахисту аграріїв.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: