АГРОРЕГІОНИ

На Чернігівщині вирощують нові сорти ківі

11.05.2023 16:18
7183-kiwi

Садівник і ботанік-самоучка з Ніжина Василь Река вирощує на своїй експериментальній ділянці три види актинідії. Каже, що рослина ця для лінивих – дуже проста в догляді та пристосована до наших умов. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

Актинідія – це вид плодових рослин, суто вітчизняної селекції. Вивели її в часи української незалежності ботаніки Національного ботанічного саду імені Гришка. Плоди вона має як у винограда, а смак – як у ківі!

На вигляд актинідія – витка ліана, яка характеризується високою продуктивністю, морозо- та зимостійкістю. Ця культура невибаглива і стійка до шкідників та хвороб.

«Вона спокійно витримує до 27 градусів морозу, її не треба вкутувати на зиму, як виноград, а родить так, що дай Боже. На кущі, що росте всього п’ятий рік, я зібрав відро плодів. Висіли до самих заморозків, а смак не передати словами. Хто спробував – відмовиться від винограду», – розповідає ніжинець про переваги «українського ківі».

Актинідії властива щорічна висока урожайність – в середньому 20-30 кіло плодів з ліани, а за умов вирощування рослин на двоплощинних опорах – 50-70 кілограмів.

«Спроби пристосувати ківі до наших умов були, але не зовсім вдалі, а от київським науковцям таки вдалося вивести щось цікаве. Експериментуючи з диким ківі та культурним, створили актинідію.

Ця рослина виведена виключно вітчизняною наукою, створила її ботанік Надія Василівна Скрипченко, кандидат біологічних наук, співробітник Національного ботанічного саду імені Гришка Національної академії аграрних наук України», – розповів Василь Река.

За словами садівника, ті сорти, що є в нього, йому подарувала сама Надія Скрипченко під час однієї з виставок.



Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: