ВАЖЛИВО

Митники перешкоджають імпорту добрив для посівної

22.02.2023 15:11
fertil

Митниця масово завищує вартість імпортних добрив на 100 $/т і більше та затримує їх постачання під посівну. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», пише agronews.ua.

Зазначається, що минулого тижня постачальники мінеральних добрив почали масово звертатися зі скаргами на дії представників Державної митної служби (ДМС). Митники масово затримують оформлення декларацій на імпорт мінеральних добрив, відмовляють у визначенні митної вартості товару за ціною договору (контракту). Натомість необґрунтовано проводять визначення за другорядними методами, зокрема резервним, з метою завищення митної вартості мінеральних добрив, вибірково беручи для коригування митну вартість неспівставних товарів за попередні періоди.

«Наприклад, щодо карбаміду непоодинокі випадки, коли Держмитслужба не погоджує митну декларацію за вартості нижче 745-805 $/т, тоді як імпортери в декларації вказували реальну вартість за основним методом згідно з ціною договору (контракту) 600-670 $/т. Відповідно навіть за завищення вартості з боку Держмитслужби на 100 $/т виникають додаткові витрати на сплату ПДВ 20% та ввізних мит до 6,5% на рівні 26,5 $/т. Аналогічна ситуація і щодо інших видів добрив», — уточнили в УКАБ.

Ситуація з митним оформленням ускладнюється тим, що ціни на світових ринках на добрива почали нарешті суттєво знижуватися. 

«Відповідно, найближчі нові партії того ж карбаміду на кордоні України будуть коштувати близько 500-550 $/т. Під час розмитнення за завищеними цінами з боку ДМС по 800 $/т матимемо додаткові необґрунтовані витрати постачальників на митні платежі до 80 $/т, що в підсумку стануть додатковими витратами сільгоспвиробників», — прогнозують в асоціації.

Затримка з митним оформленням та завищення вартості добрив суттєво обмежують можливість українських аграріїв придбати необхідні добрива для посіву 2023 року та ускладнюють непросту ситуацію в агросекторі України, підкреслюють аналітики. 

«Зниження цін на добрива вслід за світовою динамікою та пришвидшення їх постачання напередодні весняної посівної кампанії 2023 року може збільшити можливості українських аграріїв щодо забезпечення закупівлі та внесення добрив на 30-60%. Це поліпшить прогнози валового збору сільськогосподарських культур, позитивно вплине на оцінку ВВП, обсяги валютних надходжень від експорту та торговельний баланс», — додають експерти.   

УКАБ закликає уряд звернути увагу на дії Держмитслужби, що містять ознаки зловживання механізмом коригування вартості, необґрунтованого завищення імпортної вартості добрив і затримують їх постачання аграріям під посівну кампанію 2023 року.



Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: